Apple получи одобрение от Американската служба за патенти и търговски марки по заявка за патент, който се отнася до следващо поколение Face ID. В документите подробно се описва технология за лицево разпознаване, която използва термична карта на лицето за удостоверяване (facial heat mapping).

Според PatentlyApple, компанията работи по новата технология, тъй като текущата се е оказала неудобна за използване в условията на пандемия, когато се налага потребителите да носят маски на лицето си заради коронавируса. Одобреният патент разкрива, че сензорите от ново поколение ще могат да разчитат топлинна карта на лицето на потребителя при отключване, като нито маските, нито очилата ще влияят на работата на Face ID.

Разбира се това е само един от хилядите нови патенти на Apple и далеч не е ясно дали и кога компанията ще го приложи в бъдещ продукт, или ще ни изненада с друга технология. А може би новото поколение Face ID ще се окаже чудесно допълнение към вграден под екрана сензор за пръстови отпечатъци, кой знае…