Apple продължава да усъвършенства камерата на своя емблематичен смартфон с всеки следващ модел и актуализация на iOS, но въпреки това напоследък особена популярност добиха външните обективи, създадени от трети страни, които се прикачват към смартфоните.

Компанията все още не предлага подобен собствен аксесоар, но това съвсем не означава, че не е запозната с пазара. Нова заявка за патент, публикувана тази седмица сочи, че Apple работи върху следващо поколение външен обектив, съвместим с устройства като iPhone, iPad и дори Mac.

В документите е описан „аксесоар, който може да бъде прикачен, монтиран, или поставен върху обектива на камерата на устройството, така че да насочва светлината, преминаваща през него“, а изображенията илюстрират как ще функционира той, чрез модерната SFF система на компанията.

Въпреки, че този тип аксесоари набира популярност на пазара, вероятността скоро да видим такъв с логото на Apple е малка, но си заслужава да отбележим, че компанията работи върху няколко проекта за увеличена и добавена реалност, които потенциално могат да включват в себеси и такъв обектив. Все пак не трябва да забравяме, че това е само един от хилядите патенти, които гигантът притежава, което съвсем не е гараниция за това, че той ще се превърен в реален продукт в обозримо бъдеще. За сметка на това на пазара може да се намери богата гама подобни аксесоари от трети страни, които ще зарадват любителите на мобилната фотография.