Изберете страница

Apple патентова сензор за пръстови отпечатъци, работещ под дисплея

Може би вече сте чули слуховете, че следващият юбилеен модел на iPhone ще притежава дисплей от край до край, в който ще бъдат вградени сензорът за отпечатъци и предната камера?

Във вторник компанията получи патент, който потвърждава тази информация. В документа с номер 9 460 332 е описан „ капацитивен сензор за пръстови отпечатъци с електростатичен обектив“.

Всъщност хоум бутонът е един от емблематичните белези на iPhone, тъй като още първият модел от 2007 година притежава такъв. Първоначално неговата задача е да изпълнява командата за връщане към първоначалния екран, но в последствие Apple продължава да развива и допълва функционалността му, добавяйки активиране на Siri и Touch ID сензор за пръстови отпечатъци.

С iPhone 7 компанията направи първата крачка към премахването на своя емблематичен хоум бутон, създавайки виртуален такъв, който отговаря на докосванията на потребителите с тактилна реакция, наподобяваща кликането на механичния бутон.

Следващата стъпка е описана именно в новия патент и позволява преодоляването на ограниченията при вграждане на сензора в самия дисплей, с помощта на капацитивна технология за наблюдение, която работи, чрез пропуски в пространството, позволявайки на бъдещия Touch ID модул да застане не върху, а под панела.

Сензорите, върху които потребителите поставят пръста си, са свързани с капацитивни датчици, които отчитат замъгляването на електрическото поле от пръста и така регистрират наличието му. Това обаче може да доведе до влошаване на графичната резолюция на отпечатъка и намаляване точността на разпознаване.

За да преодолее тези препятствия, Apple предвижда използването на електростатични лещи, които се съдържат в проводящите слоеве. В зависимост от позицията, напрежението и формата, те ще бъдат в състояние да оформят електрическото поле, свързано с пръста на потребителия. Това оформяне ще компенсира естествената дисперсия на полето.

Тези електрически полета, свързани с конкретни точки на пръста, могат да бъдат илюстрирани като конуси, чиито части се допират и смесват с другите и причиняват споменатото по-горе замъгляване. Електростатичните лещи са настроени да получават неоформени кунуси и да ги превръщат в оформени, които се разпространяват в целия масив от чувствителни елементи, за да се постигне точен образ на пръстовия отпечатък.

За всичко това обаче е необходим един пръстен, върху който да се поставя пръста и който ще предоставя предварително определена потенциална разлика между него и масива. Нещо подобно на този, който и сега се използва в съществуващия Touch ID хардуер. В патента са описани множество възможни състемни конфигурации и решения за инсталации, но най-важното е, че той обхваща сценарии, в който електростатичен обектив се използва за усъвършенстване на неясни прекъсвания на вътрешните компоненти на дисплея.

Разбира се от този документ не се разбира дали Apple планира да разположи тези електростатични лещи в бъдещия iPhone или тяхна версия вече присъства в Touch ID, но едно е ясно – компанията ще трябва да извърви дълъг път, за да създаде своя дисплей от край до край. Много е вероятно този патент да е само част от един по-голям технологичен пъзел, който ще скрие сензорът за пръстови отпечатъци зад екрана на телефона и ще изисква множество подобрения в сегашната технология. Например, за да се създаде гладка и еднородна повърхност на дисплея, дискът, който е задължителен за функционирането на Touch ID, трябва да бъде напълно интегриран или още по-вероятно заместен от стъклото на самия екран.

За съжаление няма как да знаем какво точно планира Appel и как ще се пребори с пречките, за да ни предложи догодина един наистина различен iPhone 8, но този патент е подаден за пръв път през септември 2014 година и явно компанията отдавна работи върху своята идея. Затова не трябва да й се сърдим, че тази година ни предложи почти идентичен дизайн на iPhone 7, а може би просто трябва да изчакаме следващия модел, който наистина звучи обещаващо!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This