Изберете страница

Apple патентова сензор за идентификация, разположен в бутона за включване

Увеличаващите се напоследък течове по отношение на iPhone 8 все още не са отговорили на един от най-важните въпроси – ще бъде ли вграден сензора за пръстови отпечатъци под дисплея?

Както знаете, Apple има множество патенти по въпроса, а от последните изтекли снимки стана ясно, че дисплеят ще заема почти целия преден панел на устройството, но от друга страна някои източници твърдят, че сензорът ще е разположен на гърба му, или в сензорна лента в долния край на екрана. Всъщност има още една възможност и придобитият наскоро от компанията патент е именно в нейна полза.

Документът е озаглавен „Синхронизиращ биометричен датчик за пръсти“ и описва метода за вграждане на сензора в един бутон, като на една от схемите в него ясно е посочен бутона за включване.

Самият патент е по-скоро технически и се отнася до свързващите материали между самия сензор и външния слой. Устройство за биометрични датчици за пръсти може да включва пръстен от сензори и интегрални схеми, който има зона за наблюдение и покриващ слой, подравнен с нея. Биометричният датчик може също така да има и директен свързващ интерфейс, който би могъл да е хидрофилен, или хидрофобен, или да включва силициев оксид. В документа се описва как външният слой на бутона може да съдържа изключително тънко парче стъкло или сапфир.

Патентът посочва как четецът за пръстови отпечатъци може да бъде вграден в бутона за включване, а разположението му върху горния ръб е само един от вариантите. Той може да бъде реализиран в много различни форми и не трябва да се тълкува еднозначно.

След като видяхме прототипи с вграден в задния панел сензор, преобладаващото мнение беше, че това е един от най-реалистичните варианти, но сега последните течове не показват този сензор. Идеята за вграждаенто му в бутона за включване, винаги е изглеждала малко вероятна, поради тихнологията, която Apple използва, въпреки че същестуват тънки четци за пръстови отпечатъци, които изискват да прекарате пръста си, вместо да го докосвате. Този патент обаче предполага, че Apple е решила проблема, като ще позволи да се чете само тесен отрязък от отпечатъка, когато се натиска бутона.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This