Изберете страница

Apple патентова сензор за идентификация, разположен в бутона за включване

Увеличаващите се напоследък течове по отношение на iPhone 8 все още не са отговорили на един от най-важните въпроси – ще бъде ли вграден сензора за пръстови отпечатъци под дисплея?

Както знаете, Apple има множество патенти по въпроса, а от последните изтекли снимки стана ясно, че дисплеят ще заема почти целия преден панел на устройството, но от друга страна някои източници твърдят, че сензорът ще е разположен на гърба му, или в сензорна лента в долния край на екрана. Всъщност има още една възможност и придобитият наскоро от компанията патент е именно в нейна полза.

Документът е озаглавен „Синхронизиращ биометричен датчик за пръсти“ и описва метода за вграждане на сензора в един бутон, като на една от схемите в него ясно е посочен бутона за включване.

Самият патент е по-скоро технически и се отнася до свързващите материали между самия сензор и външния слой. Устройство за биометрични датчици за пръсти може да включва пръстен от сензори и интегрални схеми, който има зона за наблюдение и покриващ слой, подравнен с нея. Биометричният датчик може също така да има и директен свързващ интерфейс, който би могъл да е хидрофилен, или хидрофобен, или да включва силициев оксид. В документа се описва как външният слой на бутона може да съдържа изключително тънко парче стъкло или сапфир.

Патентът посочва как четецът за пръстови отпечатъци може да бъде вграден в бутона за включване, а разположението му върху горния ръб е само един от вариантите. Той може да бъде реализиран в много различни форми и не трябва да се тълкува еднозначно.

След като видяхме прототипи с вграден в задния панел сензор, преобладаващото мнение беше, че това е един от най-реалистичните варианти, но сега последните течове не показват този сензор. Идеята за вграждаенто му в бутона за включване, винаги е изглеждала малко вероятна, поради тихнологията, която Apple използва, въпреки че същестуват тънки четци за пръстови отпечатъци, които изискват да прекарате пръста си, вместо да го докосвате. Този патент обаче предполага, че Apple е решила проблема, като ще позволи да се чете само тесен отрязък от отпечатъка, когато се натиска бутона.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This