Apple получи тази седмица патент за сгъваемо устройство с уникален, шарнирен механизъм, който използва подвижни капаци, за да предотврати нагъване, или повреждане на дисплея при употреба.

В документите се посочва, че шарнирният механизъм би осигурил адекватно разделяне между първата и втората част на екрана. Когато устройството се разгъне, подвижните капаци ще се разширят, за да покрият пролуката и отново ще се приберат, когато то бъде сгънато.

Както със сигурност си спомняте, първите сгъваеми модели Galaxy Fold и Mate X имаха проблем с нагъване на дисплея и образуване на неприятни ръбове по протежение на частта, където се прегъва екрана. Новият RAZR избягва този проблем с уникален шарнирен дизайн, но ранните тестове показват, че устройството издава скърцащи звуци при отваряне и затваряне. Като цяло всъщност сгъваемите смартфони все още се намират в много ранен тестови период и предлагат много място за иновации, а Apple със сигурност проявява интерес към тази категория и вече има няколко патента за сгъваеми устройства и механизми през последните години. Сега може би остава да видим всичко това реализирано, под формата на iPhone, или iPad и разбира се доста по-изпипано и качествено, защото както знаем, компанията не бърза да внедри първа иновациите, но за сметка на това пуска надеждни и качествени продукти, за разлика от конкуренцията.