Изберете страница

Apple патентова реконфигурируема клавиатура за Mac с малък дисплей за всеки клавиш

Миналия месец Apple патентова нова версия на Touch Bar с вградена технология Force Touch, а сега Американската служба за патенти и търговски марки е предоставила на компанията патент за “реконфигурируема” Mac клавиатура, която има малък дисплей за всеки клавиш. Това позволява на клавиатурата да показва различни символи, според предпочитанията на потребителя.

Въпреки, че идеята може да звучи подобно на Touch Bar, тя работи по различен начин. Физическите клавиши все още са там, но патентът показва, че всеки един съдържа малък дисплей, вместо обикновените гравирани символи.

Както Patently Apple посочва, патентът разкрива клавиатура с динамични етикети, които се генерират от органични светодиодни дисплеи с пикселни масиви. Не се очаква тези дисплеи да имат висока разделителна способност, или други изискани спецификации, тъй като те трябва да се фокусират върху показването на основните символи.

Това би позволило на потребителите да настройват различни подредби на клавиатурата, като променят етикетите на клавишите, като специфично оформление за игри, програмиране или редактиране на видеа например. Apple може да създаде клавиатура, която да се използва в цял свят, тъй като клавишите й ще могат да показват различни символи, възоснова на настройките на потребителя.

Илюстрациите към патента показват, че компанията обмисля използването на новата технология за вградените клавиатури на MacBook, или за самостоятелни клавиатура за настолни устройства, като iMac, Mac mini и Mac Pro.

Разбира се отново трябва да вземем предвид това, че Apple регистрира нови патенти непрекъснато, но това съвсем не означава, че те ще се реализират в нови продукти. Тези специфични заявки обаче са индикация, че компанията работи върху нови неща, за да подобри физическите си клавиатури, които преминаха през много препятствоя през последните години.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This