Миналия месец Apple патентова нова версия на Touch Bar с вградена технология Force Touch, а сега Американската служба за патенти и търговски марки е предоставила на компанията патент за “реконфигурируема” Mac клавиатура, която има малък дисплей за всеки клавиш. Това позволява на клавиатурата да показва различни символи, според предпочитанията на потребителя.

Въпреки, че идеята може да звучи подобно на Touch Bar, тя работи по различен начин. Физическите клавиши все още са там, но патентът показва, че всеки един съдържа малък дисплей, вместо обикновените гравирани символи.

Както Patently Apple посочва, патентът разкрива клавиатура с динамични етикети, които се генерират от органични светодиодни дисплеи с пикселни масиви. Не се очаква тези дисплеи да имат висока разделителна способност, или други изискани спецификации, тъй като те трябва да се фокусират върху показването на основните символи.

Това би позволило на потребителите да настройват различни подредби на клавиатурата, като променят етикетите на клавишите, като специфично оформление за игри, програмиране или редактиране на видеа например. Apple може да създаде клавиатура, която да се използва в цял свят, тъй като клавишите й ще могат да показват различни символи, възоснова на настройките на потребителя.

Илюстрациите към патента показват, че компанията обмисля използването на новата технология за вградените клавиатури на MacBook, или за самостоятелни клавиатура за настолни устройства, като iMac, Mac mini и Mac Pro.

Разбира се отново трябва да вземем предвид това, че Apple регистрира нови патенти непрекъснато, но това съвсем не означава, че те ще се реализират в нови продукти. Тези специфични заявки обаче са индикация, че компанията работи върху нови неща, за да подобри физическите си клавиатури, които преминаха през много препятствоя през последните години.