Да, следващият ви iPhone може би ще бъде в състояние да изтръска водата от себе си, с помощта на звук. Най-новият патент на Apple, публикуван в четвъртък, подробно разкрива механизма, който ще издуха водата от слушалката или високоговорителя на телефона. Това наистина е ценно, за да не може течността да достигне и увреди вътрешните компоненти на устройството.

Патентът описва две части на покриващ екран в аудио камерите на iPhone – хидрофобна, която да устои на навлизането на течност и хидрофилна, за подпомагане на отстраняването на течността. Процесът по самото отстраняване на течността може да бъде генериран от акустичен сигнал на високоговорителя, което ще помогне да се открие и изкара самата течност. Технологията е много подобна на вече съществуващата при Apple Watch Series 2, наречена Eject Water Mode, при която часовникът изхвърля водата от малкия си високоговорител, използвайки звук.

Въпреки, че iPhone 7/7 Plus вече са водоустойчиви, те все още нямат подобен механизъм за извеждане на течността от високоговорителите, микрофона или Lightning порта. Просто трябва да ги оставите да изсъхнат сами след намокряне. Една функция, подобна на описаната в документа, би помогнала много за ускоряването на този процес. Разбира се това все още е само един от многобройните патенти на компанията, което не ни гарантира реалното му приложение в следващите й модели, но все пак като се има предвид, че подобна технология вече се прилага при Apple Watch, можем да очакваме, че той ще влезе в употреба съвсем скоро.