Изберете страница

Apple патентова концепция за сгъваем iPhone

Слуховете, че Apple работи върху сгъваем модел на своя емблематичен смартфон, започнаха още през 2013 година, но сега нов патент сочи, че компанията все още не се е отказала от плановете си да превърне това устройство в реалност.

Всъщност зявката е подадена на 28 август и сега тя беше официално одобрена от патентната служба. Компанията явно иска да запази този си проект в тайна, тъй като използва името на един инженер при подаването на документите. В тях обаче изрично се споменава името iPhone, а не просто „електронно устройство“ и в приложените рисунки фигурира настоящият, добре познат ни дизайн на смартфона на компанията, заедно с емблематичния и лесно разпознаваем хоум бутон.

Всъщност най-интересното в описанието на концепцията не е нейният нов формфактор, а материалите, които могат да бъдат използвани за създаването й, сред коти изрично се споменават стъкло, керамика, влакна, алуминий и пластмаса и които се използват и в момента, но новото е „въглеродни нанотръби“, които ще позволят на смартфона да се прегъва на половина.

Тези тръби ще образуват гъвкави пътечки, устойчиви на напукване, а структурата им ще включва кабелите за данни, гъвкави печатни платки и отделни секции, части от дисплея, капацитивни сензори, подложки и други компоненти.

В патента също така е описано, че „бъдещото устройство може да има панта или друг гъвкав елемент“ и има редица негови скици.

Интересното е, че основният конкурент на Apple на пазара Samsung, също отдавна работи върху подобна концепция за сгъваем смартфон и патентова подобен дизайн тази година. Явно тази тенденция в развитието на мобилните устройства не е нова, но въпреки това не можем да очакваме да ги видим на пазара в близките месеци и дори години, а коя компания първа ще представи такъв модел, ще покаже само бъдещето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This