Слуховете, че Apple работи върху сгъваем модел на своя емблематичен смартфон, започнаха още през 2013 година, но сега нов патент сочи, че компанията все още не се е отказала от плановете си да превърне това устройство в реалност.

Всъщност зявката е подадена на 28 август и сега тя беше официално одобрена от патентната служба. Компанията явно иска да запази този си проект в тайна, тъй като използва името на един инженер при подаването на документите. В тях обаче изрично се споменава името iPhone, а не просто „електронно устройство“ и в приложените рисунки фигурира настоящият, добре познат ни дизайн на смартфона на компанията, заедно с емблематичния и лесно разпознаваем хоум бутон.

Всъщност най-интересното в описанието на концепцията не е нейният нов формфактор, а материалите, които могат да бъдат използвани за създаването й, сред коти изрично се споменават стъкло, керамика, влакна, алуминий и пластмаса и които се използват и в момента, но новото е „въглеродни нанотръби“, които ще позволят на смартфона да се прегъва на половина.

Тези тръби ще образуват гъвкави пътечки, устойчиви на напукване, а структурата им ще включва кабелите за данни, гъвкави печатни платки и отделни секции, части от дисплея, капацитивни сензори, подложки и други компоненти.

В патента също така е описано, че „бъдещото устройство може да има панта или друг гъвкав елемент“ и има редица негови скици.

Интересното е, че основният конкурент на Apple на пазара Samsung, също отдавна работи върху подобна концепция за сгъваем смартфон и патентова подобен дизайн тази година. Явно тази тенденция в развитието на мобилните устройства не е нова, но въпреки това не можем да очакваме да ги видим на пазара в близките месеци и дори години, а коя компания първа ще представи такъв модел, ще покаже само бъдещето.