Изберете Страница

Apple патентова концепция за сгъваем iPhone

Слуховете, че Apple работи върху сгъваем модел на своя емблематичен смартфон, започнаха още през 2013 година, но сега нов патент сочи, че компанията все още не се е отказала от плановете си да превърне това устройство в реалност.

Всъщност зявката е подадена на 28 август и сега тя беше официално одобрена от патентната служба. Компанията явно иска да запази този си проект в тайна, тъй като използва името на един инженер при подаването на документите. В тях обаче изрично се споменава името iPhone, а не просто „електронно устройство“ и в приложените рисунки фигурира настоящият, добре познат ни дизайн на смартфона на компанията, заедно с емблематичния и лесно разпознаваем хоум бутон.

Всъщност най-интересното в описанието на концепцията не е нейният нов формфактор, а материалите, които могат да бъдат използвани за създаването й, сред коти изрично се споменават стъкло, керамика, влакна, алуминий и пластмаса и които се използват и в момента, но новото е „въглеродни нанотръби“, които ще позволят на смартфона да се прегъва на половина.

Тези тръби ще образуват гъвкави пътечки, устойчиви на напукване, а структурата им ще включва кабелите за данни, гъвкави печатни платки и отделни секции, части от дисплея, капацитивни сензори, подложки и други компоненти.

В патента също така е описано, че „бъдещото устройство може да има панта или друг гъвкав елемент“ и има редица негови скици.

Интересното е, че основният конкурент на Apple на пазара Samsung, също отдавна работи върху подобна концепция за сгъваем смартфон и патентова подобен дизайн тази година. Явно тази тенденция в развитието на мобилните устройства не е нова, но въпреки това не можем да очакваме да ги видим на пазара в близките месеци и дори години, а коя компания първа ще представи такъв модел, ще покаже само бъдещето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Trackbacks/Pingbacks

  1. Apple поръча мистериозни сгъваеми дисплеи от LG | Apple Fans Bulgaria - […] Apple вече има редица патенти за подобни устройства и дизайнът на част от тях […]

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This