Изберете Страница

Apple патентова концепция за сгъваем iPhone

Слуховете, че Apple работи върху сгъваем модел на своя емблематичен смартфон, започнаха още през 2013 година, но сега нов патент сочи, че компанията все още не се е отказала от плановете си да превърне това устройство в реалност.

Всъщност зявката е подадена на 28 август и сега тя беше официално одобрена от патентната служба. Компанията явно иска да запази този си проект в тайна, тъй като използва името на един инженер при подаването на документите. В тях обаче изрично се споменава името iPhone, а не просто „електронно устройство“ и в приложените рисунки фигурира настоящият, добре познат ни дизайн на смартфона на компанията, заедно с емблематичния и лесно разпознаваем хоум бутон.

Всъщност най-интересното в описанието на концепцията не е нейният нов формфактор, а материалите, които могат да бъдат използвани за създаването й, сред коти изрично се споменават стъкло, керамика, влакна, алуминий и пластмаса и които се използват и в момента, но новото е „въглеродни нанотръби“, които ще позволят на смартфона да се прегъва на половина.

Тези тръби ще образуват гъвкави пътечки, устойчиви на напукване, а структурата им ще включва кабелите за данни, гъвкави печатни платки и отделни секции, части от дисплея, капацитивни сензори, подложки и други компоненти.

В патента също така е описано, че „бъдещото устройство може да има панта или друг гъвкав елемент“ и има редица негови скици.

Интересното е, че основният конкурент на Apple на пазара Samsung, също отдавна работи върху подобна концепция за сгъваем смартфон и патентова подобен дизайн тази година. Явно тази тенденция в развитието на мобилните устройства не е нова, но въпреки това не можем да очакваме да ги видим на пазара в близките месеци и дори години, а коя компания първа ще представи такъв модел, ще покаже само бъдещето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ. След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през...

0 коментара

Trackbacks/Pingbacks

  1. Apple поръча мистериозни сгъваеми дисплеи от LG | Apple Fans Bulgaria - […] Apple вече има редица патенти за подобни устройства и дизайнът на част от тях […]

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This