Изберете страница

Apple патентова концепция за сгъваем iPhone

Слуховете, че Apple работи върху сгъваем модел на своя емблематичен смартфон, започнаха още през 2013 година, но сега нов патент сочи, че компанията все още не се е отказала от плановете си да превърне това устройство в реалност.

Всъщност зявката е подадена на 28 август и сега тя беше официално одобрена от патентната служба. Компанията явно иска да запази този си проект в тайна, тъй като използва името на един инженер при подаването на документите. В тях обаче изрично се споменава името iPhone, а не просто „електронно устройство“ и в приложените рисунки фигурира настоящият, добре познат ни дизайн на смартфона на компанията, заедно с емблематичния и лесно разпознаваем хоум бутон.

Всъщност най-интересното в описанието на концепцията не е нейният нов формфактор, а материалите, които могат да бъдат използвани за създаването й, сред коти изрично се споменават стъкло, керамика, влакна, алуминий и пластмаса и които се използват и в момента, но новото е „въглеродни нанотръби“, които ще позволят на смартфона да се прегъва на половина.

Тези тръби ще образуват гъвкави пътечки, устойчиви на напукване, а структурата им ще включва кабелите за данни, гъвкави печатни платки и отделни секции, части от дисплея, капацитивни сензори, подложки и други компоненти.

В патента също така е описано, че „бъдещото устройство може да има панта или друг гъвкав елемент“ и има редица негови скици.

Интересното е, че основният конкурент на Apple на пазара Samsung, също отдавна работи върху подобна концепция за сгъваем смартфон и патентова подобен дизайн тази година. Явно тази тенденция в развитието на мобилните устройства не е нова, но въпреки това не можем да очакваме да ги видим на пазара в близките месеци и дори години, а коя компания първа ще представи такъв модел, ще покаже само бъдещето.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This