Изберете страница

Apple патентова изцяло стъклен дизайн за своите устройства

Патентът, забелязан за първи път от Patently Apple, е озаглавен “Електронно устройство със стъклен корпус” и е предоставен на компанията от службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Изследването се фокусира върху електронни устройства с шестстранни стъклени кутии и стъклени корпуси, които се простират около цялото устройство.

За iPhone патентът посочва как сензорните дисплеи са затворени “във вътрешния обем и разположени в непосредствена близост до поне част от всяка от шестте страни на шестстранния корпус”. Тези дисплеи са гъвкави, за да се приспособят към вътрешните извивки на корпуса и да могат да осигурят допълнителни области за въвеждане и докосване.

Документът обеснява как стъклото може да бъде извито, заострено и припокривано, за да се създаде изцяло стъклен корпус, включващ отделения за компоненти като високоговорители и микрофони. Apple предполага също така и, че някои от стъклените повърхности могат да имат различна текстура, за да се разграничават от близките входни полета.

Компанията очертава различни реализации на достъп до вътрешни елементи на устройството, вероятно за производство и ремонт, като например премахване на панел или това, което Apple нарича “капачка”. Това ще позволи вътрешните компоненти да бъдат извадени по начин, подобен на Siri Remote в последното Apple TV.

Документацията показва и как софтуерът на устройството може да се интегрира с изцяло стъклен дизайн за да се адаптира динамично въз основа на това как потребителят държи и ориентира устройството, като допълнителна информация, която се показва по външните ръбове и елементи на потребителския интерфейс, които се движат по повърхността.

Освен iPhone, който изглежда е основният фокус на патента, документацията демонстрира и други устройства, като Apple Watch, цилиндричен Mac Pro и Mac Pro tower, които могат да разполагат с изцяло стъклени корпуси и да използват вътрешните си повърхности.

Всъщност подобен дизайн отдавна беше идеализиран от бившия дизайнер на Apple сър Джони Айв, като естествен завършек на идеята на компанията. Патентните заявки не демонстрират непосредствените планове на гиганта, но показват някои специфични области на проучване и развитие, върху които тя работи. Разбира се всичко това може да си остане само патент, както много други, получени от Apple до сега, но от друга страна е много вероятно и да го видим приложено в някои от следващите хитови устройства с любимото ябълково лого.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This