Стриймингът на музика отбелязва своя възход, докато покупките намаляват. Потребителските навици за слушане на музика се промениха коренно през последните няколко години и изглежда тази тенденция ще се задържи и в бъдеще.

Стриймингът обаче не носи толкова голяма печалба, колкото продажбата на песни, или албуми, а лейбълите очакват тя да се увеличи, като продължават преговорите си с дистрибутори като Spotify и Apple Music, но не и с iTunes Music Store. Това предизвика редица спекулации, че Apple ще прекрати продажбите в своя магазин през 2019 година, или дори още по-рано. Към тези аргументи се присъединиха и софтуерни инженери, които твърдят, че iTunes представлява една бъркотия от интерфейс, която трябва да бъде преподредена.

Въпреки всичко това, Apple отрече в имейл до Digital Music News да планира спиране на продажбат на музика, чрез iTunes, като посочи, че няма подобни намерения. Дали можем да й вярваме, като вземем предвид ожесточената конкуренция в лицето на Spotify и Amazon, няма как да знаем, но може би компанията има други идеи, с които да направи своята Apple Music още по-привлекателна, като същевременно запази функциите на iTunes.