След стряскащата информация от вчера, че над 300 милиона iCloud акаунти са заплашени от изтриване от хакерската група Turkish Crime Family, Apple отрече това да е вярно в официално изявление пред Fortune:

„Не е имало каквито и да е нарушения в работата на системите, включително iCloud и Apple ID” заяви нейн говорител. “Предполагаемият списък имейли и пароли, изглежда е част от компрометирани по-рано услуги на трети страни“

Става въпрос за пробив в сигурността на социалната мрежа LinkedIn, датиращ още от 2012 година, информация за който се появи едва миналата година, а запознати с този сулчай лица твърдят, че изнесените вчера данни, са идентични с тези от над 100 милиона акаунти, които бяха жертва на хакери.

Apple не потвърждава автентичността на изпратените от Turkish Crime Family доказателства, но предупреждава потребителите да сменят паролите си, особено ако използват една и съща за няколко сайта или акаунта и да използват опцията за идентификация в две стъпки. Та продължава активното наблюдение за да предотврати неоторизиран достъп до потребителските данни и работи с правоохранителните власти за идентифициране на киберпрестъпниците, които поискаха откуп от нея.