Apple обяви нова програма “Ремонт на самообслужване”, която ще позволи на потребителите да извършват собствени ремонти на устройствата си, като използват оригинални части и инструменти на компанията. Те ще бъдат достъпни в нов онлайн магазин, където клиентите ще могат да обслужват своите телефони.

Програмата идва в отговор на Закон за правото на поправка, който беше въведен в миналото в САЩ, а Apple най-сетне ще позволи известна свобода и ще предложи части, инструменти и дори ръководства, за да позволи на всеки потребител да ремонтира устройството си. Тя ще се разгръща на етапи и с времето ще бъдат добавени още устройства.

В първата фаза Apple ще се съсредоточи главно върху iPhone и по-точно iPhone 12 и iPhone 13 и най-често обслужваните части като дисплей, батерия, камера и т.н. Още части ще бъдат налични от следващата година, а новият M1 MacBook Air, 13-инчовият MacBook Pro, Mac mini и 24-инчовият iMac ще бъдат следващите добавени в програмата устройства.

Всички клиенти, които желаят да извършат ремонта сами, първо ще бъдат насърчавани да се консултират с Ръководствата за ремонт, преди да направят поръчка за части и инстурменти. Те ще имат и възможността да върнат счупените компоненти, които Apple ще рециклира и ще превърне в кредит за бъдещи нови покупки.

Компанията все още насърчава потребителите да използват оторизираните й ремонтни услуги, тъй като има обучени професионалисти, които могат безопасно да ремонтират устройствата.