Още преди Apple да представи официално своя първи умен часовник Apple Watch, много от предположенията за неговата форма, бяха в полза на класическата – кръгла, но това така и не се случи, поне до момента. Сега две патентни заявки разкриват намеренията на компанията, да създаде такъв часовник. В тях е описано „електронно устройство с дисплей с извити ръбове и кръгъл дисплей“.

В някои от посочените варианти, той е заобиколен от неактивно пространство, в което са скрити основните компоненти. Подобно на iPhone, iPad и Apple Watch, предложения кръгъл модел, ще има множество пиксели, подредени в колони и редове с различна дължина, но за разлика от обикновените дисплеи, Apple предлага линиите данни да преминават през два или повече пиксела, което ще спести място и същевременно ще обхване всички пиксели в активната зона.

Имайки предвид, че на пазара съвсем скоро се появи Apple Watch 2, който отново е с правоъгълен дисплей, можем да кажем, че премиерата на новия часовник няма да стане реалност в близко бъдеще, но е интересно да видим доказателства за работата на компанията в тази насока и потенциалните варианти за дизайн. Вече съществуват редица модели смарт часовници с такава форма, като първият принадлежи на Motorola, следван от подобни варианти на Samsung и LG.

Патентните заявки са подадени през декември 2015 и януари 2016 година и несъмнено са интересни от гледна точка на това, че има голям шанс, компанията да представи един наистина различен Apple Watch в близките няколко години. Разбира се, не всички подадени патенти се материализират в крайни продукти, но ако следим тенденциите на пазара на носиим устройства, това е една логична крачка, която Apple не трябва да пропуска.