Изберете Страница

Apple няма да обнови iPhone SE в началото на 2017 година

Apple представи своя iPhone SE през март тази година и това беше един дългоочакван ъпгрейд за тези потребители, които не искаха да преминат към по-голям размер смартфон, но и държаха да използват iOS и по тази причина все още пазеха своите iPhone 5/5s и дори доста по-старите iPhone 4/4s.

Малкият смартфон притежава всичко, което има неговия по-голям събрат iPhone 6s, с изключение на 3D Touch, а същевременно дойде в компактното тяло на едни от най-обичаните от потребителите модели – 5 и 5s и може би точно това го нареди сред най-търсените устройства на компанията, с продажби много по-високи от прогнозираните.

За съжаление обаче, според нов доклад на анализатора Минг-Чи Куо, Apple не смята да представи наследник на iPhone SE през март 2017 година.

Защо?

Независимо от пазарния успех на най-малкия формфактор в линията си, компанията ще продължи да се придържа към своята политика да насърчава едва доловимо своите феновете да преминат към по-големите и скъпи модели iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

Именно поради тази причина, Куо прогнозира, че общото количество доставени смартфони на гиганта, ще намалее през първата половина на следващата година, като за това ще допринесе и спадът на търсенето им в Китай. Всъщност до голяма степен, рекордните продажби се дължаха именно на успеха малкия iPhone SE. Вместо да го обнови обаче, компанията ще се опита да упражни натиск върху своите доставчици, с цел намаляване на цените на компонентите през последните два месеца на тази година, за да запази нивото на печалбите си. Въпреки това Куо отбелязва, че не всички партньори на Apple ще го направят, поради по-силните позиции на някои от тях в договорните им отношения с компанията. От тази гледна точка, анализаторът очаква дори повишаване на цените от страна на Samsung и запазване на нивата им при TSMC.

По тази причита той прогнозира спад на доставките на iPhone през второто тримесечие на 2017 година, спрямо същия период на тази година, като обемът им ще се задържи между 35 и 40 милиона устройства (при 40.4 милиона за второто тримесечие на 2016). За текущото тримесечие, което включва и празничните покупки в навечерието на Коледа и Нова година, анализаторът предполага, че продажбите на гиганта ще се задържат в границите между 40 и 50 милиона устройства, което също е по-малко от 51.2 милиона през същия период на миналата година.

Що се отнася да iPhone SE, собствениците му могат да бъдат спокойни – той притежава достатъчно мощен хардуер, за да остане актуален в продължение на няколко години. Ако вярваме на прогнозите на Минг-Чи Куо, може би този симпатичен мъник, никога няма да получи своя наследник, но все пак няма как да знаем какви са плановете на Apple и всичко това са само предположения.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

През последната седмица множество потребители се оплакаха, че новите им iPhone 15 и 15 Pro прегряват и работят при необичайно високи температури. В отговор на тези оплаквания, Apple обяви, че предстои софтуерна актуализация, която ще отстрани проблемите. Трябва да...

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип, коментира известният анализатор Минг-Чи Куо, след като през последните дни в интернет пространството се появиха редица оплаквания от страна на потребители на устройствата. Първоначално се...

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This