Изберете страница

Apple няма да обнови iPhone SE в началото на 2017 година

Apple представи своя iPhone SE през март тази година и това беше един дългоочакван ъпгрейд за тези потребители, които не искаха да преминат към по-голям размер смартфон, но и държаха да използват iOS и по тази причина все още пазеха своите iPhone 5/5s и дори доста по-старите iPhone 4/4s.

Малкият смартфон притежава всичко, което има неговия по-голям събрат iPhone 6s, с изключение на 3D Touch, а същевременно дойде в компактното тяло на едни от най-обичаните от потребителите модели – 5 и 5s и може би точно това го нареди сред най-търсените устройства на компанията, с продажби много по-високи от прогнозираните.

За съжаление обаче, според нов доклад на анализатора Минг-Чи Куо, Apple не смята да представи наследник на iPhone SE през март 2017 година.

Защо?

Независимо от пазарния успех на най-малкия формфактор в линията си, компанията ще продължи да се придържа към своята политика да насърчава едва доловимо своите феновете да преминат към по-големите и скъпи модели iPhone 7 и iPhone 7 Plus.

Именно поради тази причина, Куо прогнозира, че общото количество доставени смартфони на гиганта, ще намалее през първата половина на следващата година, като за това ще допринесе и спадът на търсенето им в Китай. Всъщност до голяма степен, рекордните продажби се дължаха именно на успеха малкия iPhone SE. Вместо да го обнови обаче, компанията ще се опита да упражни натиск върху своите доставчици, с цел намаляване на цените на компонентите през последните два месеца на тази година, за да запази нивото на печалбите си. Въпреки това Куо отбелязва, че не всички партньори на Apple ще го направят, поради по-силните позиции на някои от тях в договорните им отношения с компанията. От тази гледна точка, анализаторът очаква дори повишаване на цените от страна на Samsung и запазване на нивата им при TSMC.

По тази причита той прогнозира спад на доставките на iPhone през второто тримесечие на 2017 година, спрямо същия период на тази година, като обемът им ще се задържи между 35 и 40 милиона устройства (при 40.4 милиона за второто тримесечие на 2016). За текущото тримесечие, което включва и празничните покупки в навечерието на Коледа и Нова година, анализаторът предполага, че продажбите на гиганта ще се задържат в границите между 40 и 50 милиона устройства, което също е по-малко от 51.2 милиона през същия период на миналата година.

Що се отнася да iPhone SE, собствениците му могат да бъдат спокойни – той притежава достатъчно мощен хардуер, за да остане актуален в продължение на няколко години. Ако вярваме на прогнозите на Минг-Чи Куо, може би този симпатичен мъник, никога няма да получи своя наследник, но все пак няма как да знаем какви са плановете на Apple и всичко това са само предположения.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This