Изберете Страница

Apple напредва с плановете си за сгъваема перископна камера

Apple напредва в плановете си за значително подобряване на обхвата на оптично увеличение на iPhone, използвайки технологията на перископните лещи, твърди ETNews.

Позовавайки се на източници от бранша, запознати с развитието на камерите на iPhone, изданието посочва, че Apple в момента търси подходящо сгъваемо решение за перископни камери и вече е започнала дискусии с доставчиците. Компанията е подала заявки за патенти, свързани с темата за системи за перископни лещи още през 2014 година. Съобщава се обаче, че Apple се е сблъсквала с проблеми при разработването на собствена перископна система за камера, тъй като голяма част от използваните технологии са защитени от други патенти, което е накрало гиганта да проучи възможностите да ги закупи директно от притежателите им. По-конкретно технологията “тип задвижващ механизъм” се смята за съществено значима за повечето дизайни на перископни камери, но Samsung Electronics вече я притежава.

Много патенти за многокамерни и перскопни камери са притежавани от базираната в Израел компания Corephotonics, включително и дизайна на задвижващ механизъм от сферичен тип, но той е придобит от Samsung през 2019 година. В резултат на това се посочва, че корейският гигант притежава ключови патенти, свързани с перископните камери, които му позволяват да я внедри в устройства като Galaxy S20 Ultra.

Докладът на DigiTimes също потвърждава това, зявявайки, че Apple се стреми да подобри възможностите за мащабиране на следващите си модели iPhone със система перископна камера. Докладът спекулира, че компанията се опитва да накара Samsung да й предостави тази система, вместо да се налага тя да я разработва самостоятелно. Инсайдерите от бранша обаче, поставят под съмнение шансовете за партньорство между Apple и Samsung Electronics или Samsung Electro-Mechanics в тази област. Някои от тях смятат, че Samsung ще откаже подобна доставка, за да запази конкурентното си предимство с гамата Galaxy.

Наред с прогнозата си, че iPhone 12 Pro Max ще има технология за стабилизиране на сензорно изместване, анализаторът Минг-Чи Куо заяви по-рано тази година, че поне един модел iPhone ще има перискоен обектив през 2022 година. Куо обаче не приписва заслугата за това на Samsung, а прогнозира, че Semco и Sunny Optical ще доставят компонентите.

Обективите на перископа осигуряват много по-висок диапазон на оптично увеличение в комбинация с размера на смартфона. Оптичното увеличение се определя от разстоянието между обектив и сензор за изображение, но има ограничение за това колко обхват на оптично увеличение може да се осигури в текущата вертикално подредена структура на модула на камерата, тъй като това в крайна сметка би увеличило и дебелината на самото устройство. Системата от перископни лещи позволява по-дълъг набор от лещи да се поставят хоризонтално, преди да отразят светлината с помощта на огледало, обърнато в правилната посока, без да се увеличава дебелината на смартфона. Технологията вече си проби път в някои модели като Huawei P30 Pro с 5-кратно реално оптично увеличение, който използва подобен механизъм. Понастоящем iPhone 12 Pro Max предлага най-доброто оптично увеличение за iPhone, като устройството може да увеличи 2.5 пъти.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This