През последните седмици Apple е намалила производствените си поръчки за новите модели iPhone Xs, iPhone Xs Max и iPhone Xr поради „по-ниско от очакваното търсене“, твърдят неназовани източници на The Wall Street Journal. Според доклада, съкращенията в производството са засегнали най-много току-що излезлият на пазара iPhone Xr, за който е отрязана близо една трета от планираните бройки и между септември и февруари, ще бъдат произведени до 23.3 милиона единици.

Всъщност не един източник през изминалата седмица посочи, че Apple е посъветвала доставчиците си да намалят производството на бюджетния модел, заради засилената конкуренция, с която се бори той на пренаситения пазар на смартфони и по-конкретно последните модели на Huawei. Миналата година имахме подобна ситуация с десетия юбилеен модел iPhone X, който не веднъж беше наричан „неуспех“, „разочарование“ и „грешка“, но в края на краищата се превърна не само в най-продавания модел на компанията, но и в цял свят, а Apple обяви рекордни печалби.

Възможно е гигантът да изпитва някои затруднения в прогнозирането на продажбите на iPhone, които бяха прекалено оптимистични, особено по отношение на бюджетния модел. За съжаление обаче, компанията не обявява бройките продадени смартфони в отчетите си за приходи, за да можем да преценим това. Ще стане ясно обаче, дали тези приходи ще претърпят значителен спад, което ще ни помогне да преценим нивото на търсенето за новите модели.