Apple най-сетне се погрижи за едно от най-честите оплаквания по отношение на своите Mac и iOS App Store – липсата на безплатни пробни периоди за приложенията.

Разработчиците вече могат да предлагат безплатен пробен период с ограничен срок за приложенията си, като след това еднократна покупка в тях, ще отключва пълната им версия. Всъщност това е само малко изменение в правилата на магазина, но може да се окаже голяма стъпка, която ще помогне на разработчиците да създават много по-добри приложения.

Безплатните пробни периоди са от съществено значение за софтуера, защото от както съществуват домашните компютри, можете да изтеглите приложение и да го използвате известен период от време, след което то се заключва и трябва да си купите лиценз, за да продължите да го ползвате и това е наистина добра система, която позволява да изпробвате нещо, преди да го закупите, докато в App Store до сега трябваше да заплатите пълната цена предварително. Именно този модел до голяма степен е отговорен и за липсата на големи и задълбочени приложения, които съответно биха стрували доста повече, тъй като съвсем логично, потребителите трудно биха се разделили с голяма сума, без да знаят за какво точно я дават.

Решението за абонамент, което предлага безплатен пробен период на практика се оказа капан за много от потребителите, тъй като с него автоматично се извършваше абонамент, който се подновяваше веднага, след изтичането на пробния период и така много от тях се оказваха таксувани, без да знаят защо и трябваше да търсят начин да анулират абонамента. С една проста промяна в правилата обаче, Apple може би направи революция в собствените си магазини за приложения, тъй като сега разработчикът може да вложи време и ресурси, за да направи приложението си наистина задълбочено и пълнофункционално, като начисли и справедливата цена за това, а от своя страна потребителят вече ще може да го изпробва, преди да реши дали да го купи. Това е и победа за групата The Developerd Union, която наскоро поиска от компанията именно въвеждането на безплатни пробни периоди в App Store.