Според нов доклад на Bloomberg, Apple обмисля множество сценарии, що се отнася до таксите и производството на iPhone. В момента iPhone все още не е пряко засегнат от търговската война между Китай и САЩ, но ако президентът Доналд Тръмп реши да вдигне тарифите за внос на смартфони, това ще е неизбежно.

Apple произвежда по-голяма част от своите смартфони в Китай и в момента работи с Foxconn за окончателното им сглобяване. В някои държави с високи такси, компанията работи с доставчици извън Китай, като тайванската Wistron, която има множество съоръжения в Индия например. Първоначално планът беше там да се произвежда iPhone SE за Индия. По същия начин Foxconn открив свои съоръжения в Бразилия още през 2011, но резултатите бяха разочароващи, тъй като устройствата там са много по-скъпи, от колкото в САЩ.

САЩ е ключов пазар за компанията, а вносните мита могат да окажат значими последствия. Според Bloomberg, Apple ще запази веригата си за доставки дори и, ако САЩ реши да наложи 10% мито върху смартфоните, но може да се премести извън Китай, ако то се окаже 25%. За момента обаче, само можем да предполагаме какъв ще е финалният резултат от решенията на Тръмп и до колко той ще се отрази върху iPhone и неговата цена.