Изберете Страница

Apple може да е намерила начин AirPods да идентифицират собственика си в бъдеще

Слушалките са едни от онези устройства, които се чувстват особено лични и човек не ги дава просто така на други хора. Независимо от това, има моменти, когато те могат да се окажат в ръцете на някой друг, било то защото сте ги дали назаем или са били откраднати.

Във връзка с това Apple наскоро получи нов патент, който описва начин да запазите личната си информация в безопасност, когато някой друг носи вашите AirPods. Документът разглежда в детайли възможностиге на слушалките и всички начини, по които те могат да споделят лична информация, докато се използват. Един пример, който компанията дава е, когато потребител получи съобщение на телефона си, което след това се чете от гласовия асистент, чрез аудио устройството, което носи.

След като положи основите на своето предложение, Apple отива по-нататък, за да посочи, че в момента няма начин аудио устройството да разпознае този, който го носи. С други думи, личните данни, като четене на текстови съобщения например, не са защитено от други лица.

Има няколко ключови фактора в патента, които правят AirPods способни да ви идентифицират. Първо собственикът им трябва да има както iPhone, така и Apple Watch. По този начин ще има три усторйства на компанията, които проследяват движенията му. След това резултатите се сравняват един с друг и се взема решение дали да се ограничи личната информация или не.

Ако AirPods са първото устройство, iPhone може да бъде второто, а Apple Watch – третото. Ето как графиката визуално описва процеса:

Идеята за проследяване от три отделни устройства и сравняване след това с вашите собствени типични движения звучи като приличен начин AirPods да ви идентифицират. Apple обаче има още един трик в ръкава си, за да направи този процес на разпознаване още по-точен – ултразвук.

Компанията обяснява, че второто устройство, в случая iPhone, може да издава ултразвуков сигнал, който да се получава от аудио устройството. По този начин се добавя допълнителен слой защита, тъй като слушалките “знаят” дали телефонът, или смарт часовникът са носени от потребителя.

В случай, че аудио устройството не разпознава потребителя като собственик на споменатите слушалки обаче, може да се приложи набор ограничения. Най-често неоторизираният потребител няма да има достъп до лични данни с помощта на устройството.

Разбира се идеята на този патент се основава на предположението, че собственикът на слушалките, които в случая са AirPods, притежава също iPhone и Apple Watch. Също така не е ясно дали по-старите модели ще получат актуализация на софтуера, за да поддържат тази функция, което я прави още по-трудна за реализиране.

Всъщност патентите на Apple често звучат вълнуващо и именно това е и причината, поради която обичам да пиша за тях. Трябва обаче да имате предвид и, че още по-често те така и не се превълащават в реално устройство или функция, а просто биват складирани за по-късно или бракувани. Всичко това означава, че далеч не е ясно кога и дали ще видим тази любопитна функция в своите AirPods.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This