Изберете Страница

Apple може да е намерила начин AirPods да идентифицират собственика си в бъдеще

Слушалките са едни от онези устройства, които се чувстват особено лични и човек не ги дава просто така на други хора. Независимо от това, има моменти, когато те могат да се окажат в ръцете на някой друг, било то защото сте ги дали назаем или са били откраднати.

Във връзка с това Apple наскоро получи нов патент, който описва начин да запазите личната си информация в безопасност, когато някой друг носи вашите AirPods. Документът разглежда в детайли възможностиге на слушалките и всички начини, по които те могат да споделят лична информация, докато се използват. Един пример, който компанията дава е, когато потребител получи съобщение на телефона си, което след това се чете от гласовия асистент, чрез аудио устройството, което носи.

След като положи основите на своето предложение, Apple отива по-нататък, за да посочи, че в момента няма начин аудио устройството да разпознае този, който го носи. С други думи, личните данни, като четене на текстови съобщения например, не са защитено от други лица.

Има няколко ключови фактора в патента, които правят AirPods способни да ви идентифицират. Първо собственикът им трябва да има както iPhone, така и Apple Watch. По този начин ще има три усторйства на компанията, които проследяват движенията му. След това резултатите се сравняват един с друг и се взема решение дали да се ограничи личната информация или не.

Ако AirPods са първото устройство, iPhone може да бъде второто, а Apple Watch – третото. Ето как графиката визуално описва процеса:

Идеята за проследяване от три отделни устройства и сравняване след това с вашите собствени типични движения звучи като приличен начин AirPods да ви идентифицират. Apple обаче има още един трик в ръкава си, за да направи този процес на разпознаване още по-точен – ултразвук.

Компанията обяснява, че второто устройство, в случая iPhone, може да издава ултразвуков сигнал, който да се получава от аудио устройството. По този начин се добавя допълнителен слой защита, тъй като слушалките “знаят” дали телефонът, или смарт часовникът са носени от потребителя.

В случай, че аудио устройството не разпознава потребителя като собственик на споменатите слушалки обаче, може да се приложи набор ограничения. Най-често неоторизираният потребител няма да има достъп до лични данни с помощта на устройството.

Разбира се идеята на този патент се основава на предположението, че собственикът на слушалките, които в случая са AirPods, притежава също iPhone и Apple Watch. Също така не е ясно дали по-старите модели ще получат актуализация на софтуера, за да поддържат тази функция, което я прави още по-трудна за реализиране.

Всъщност патентите на Apple често звучат вълнуващо и именно това е и причината, поради която обичам да пиша за тях. Трябва обаче да имате предвид и, че още по-често те така и не се превълащават в реално устройство или функция, а просто биват складирани за по-късно или бракувани. Всичко това означава, че далеч не е ясно кога и дали ще видим тази любопитна функция в своите AirPods.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 ще поддържа по-бързо безжично зареждане

iPhone 15 ще поддържа по-бързо безжично зареждане

Wireless Power Consortium работи с Apple по следващото поколение стандарт Qi2, базиран на MagSafe, твърди нов слух. Това ще осигури по-бързи скорости за безжично зареждане за всички 15W Qi зарядни устройства за iPhone 15. Apple поддържа стандарта за безжично зареждане...

iOS 17 ще донесе функцията за интелигентен дисплей за някои модели iPhone

iOS 17 ще донесе функцията за интелигентен дисплей за някои модели iPhone

iOS 17 ще донесе функцията за интелигентен дисплей за някои модели iPhone, твърди Bloomberg, броени дни преди Apple да представи новата операционна система по време на WWDC 2023. Журналистът Марк Гърман посочва, че iOS 17 ще добави нов режим на дисплея, който превръща...

Появиха се изображения на iPhone 16 Pro Max

Появиха се изображения на iPhone 16 Pro Max

Месеци ни делят от премиерата на серията iPhone 15, но 9to5Mac вече публикува първите CAD изображения на iPhone 16 Pro Max. Смята се, че Apple планира да увеличи размерите на дисплея както на iPhone 16 Pro, така и на 16 Pro Max. Както се вижда от изображението,...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This