Изберете страница

Apple може да е намерила начин AirPods да идентифицират собственика си в бъдеще

Слушалките са едни от онези устройства, които се чувстват особено лични и човек не ги дава просто така на други хора. Независимо от това, има моменти, когато те могат да се окажат в ръцете на някой друг, било то защото сте ги дали назаем или са били откраднати.

Във връзка с това Apple наскоро получи нов патент, който описва начин да запазите личната си информация в безопасност, когато някой друг носи вашите AirPods. Документът разглежда в детайли възможностиге на слушалките и всички начини, по които те могат да споделят лична информация, докато се използват. Един пример, който компанията дава е, когато потребител получи съобщение на телефона си, което след това се чете от гласовия асистент, чрез аудио устройството, което носи.

След като положи основите на своето предложение, Apple отива по-нататък, за да посочи, че в момента няма начин аудио устройството да разпознае този, който го носи. С други думи, личните данни, като четене на текстови съобщения например, не са защитено от други лица.

Има няколко ключови фактора в патента, които правят AirPods способни да ви идентифицират. Първо собственикът им трябва да има както iPhone, така и Apple Watch. По този начин ще има три усторйства на компанията, които проследяват движенията му. След това резултатите се сравняват един с друг и се взема решение дали да се ограничи личната информация или не.

Ако AirPods са първото устройство, iPhone може да бъде второто, а Apple Watch – третото. Ето как графиката визуално описва процеса:

Идеята за проследяване от три отделни устройства и сравняване след това с вашите собствени типични движения звучи като приличен начин AirPods да ви идентифицират. Apple обаче има още един трик в ръкава си, за да направи този процес на разпознаване още по-точен – ултразвук.

Компанията обяснява, че второто устройство, в случая iPhone, може да издава ултразвуков сигнал, който да се получава от аудио устройството. По този начин се добавя допълнителен слой защита, тъй като слушалките “знаят” дали телефонът, или смарт часовникът са носени от потребителя.

В случай, че аудио устройството не разпознава потребителя като собственик на споменатите слушалки обаче, може да се приложи набор ограничения. Най-често неоторизираният потребител няма да има достъп до лични данни с помощта на устройството.

Разбира се идеята на този патент се основава на предположението, че собственикът на слушалките, които в случая са AirPods, притежава също iPhone и Apple Watch. Също така не е ясно дали по-старите модели ще получат актуализация на софтуера, за да поддържат тази функция, което я прави още по-трудна за реализиране.

Всъщност патентите на Apple често звучат вълнуващо и именно това е и причината, поради която обичам да пиша за тях. Трябва обаче да имате предвид и, че още по-често те така и не се превълащават в реално устройство или функция, а просто биват складирани за по-късно или бракувани. Всичко това означава, че далеч не е ясно кога и дали ще видим тази любопитна функция в своите AirPods.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This