Изберете Страница

Apple може да е намерила начин AirPods да идентифицират собственика си в бъдеще

Слушалките са едни от онези устройства, които се чувстват особено лични и човек не ги дава просто така на други хора. Независимо от това, има моменти, когато те могат да се окажат в ръцете на някой друг, било то защото сте ги дали назаем или са били откраднати.

Във връзка с това Apple наскоро получи нов патент, който описва начин да запазите личната си информация в безопасност, когато някой друг носи вашите AirPods. Документът разглежда в детайли възможностиге на слушалките и всички начини, по които те могат да споделят лична информация, докато се използват. Един пример, който компанията дава е, когато потребител получи съобщение на телефона си, което след това се чете от гласовия асистент, чрез аудио устройството, което носи.

След като положи основите на своето предложение, Apple отива по-нататък, за да посочи, че в момента няма начин аудио устройството да разпознае този, който го носи. С други думи, личните данни, като четене на текстови съобщения например, не са защитено от други лица.

Има няколко ключови фактора в патента, които правят AirPods способни да ви идентифицират. Първо собственикът им трябва да има както iPhone, така и Apple Watch. По този начин ще има три усторйства на компанията, които проследяват движенията му. След това резултатите се сравняват един с друг и се взема решение дали да се ограничи личната информация или не.

Ако AirPods са първото устройство, iPhone може да бъде второто, а Apple Watch – третото. Ето как графиката визуално описва процеса:

Идеята за проследяване от три отделни устройства и сравняване след това с вашите собствени типични движения звучи като приличен начин AirPods да ви идентифицират. Apple обаче има още един трик в ръкава си, за да направи този процес на разпознаване още по-точен – ултразвук.

Компанията обяснява, че второто устройство, в случая iPhone, може да издава ултразвуков сигнал, който да се получава от аудио устройството. По този начин се добавя допълнителен слой защита, тъй като слушалките “знаят” дали телефонът, или смарт часовникът са носени от потребителя.

В случай, че аудио устройството не разпознава потребителя като собственик на споменатите слушалки обаче, може да се приложи набор ограничения. Най-често неоторизираният потребител няма да има достъп до лични данни с помощта на устройството.

Разбира се идеята на този патент се основава на предположението, че собственикът на слушалките, които в случая са AirPods, притежава също iPhone и Apple Watch. Също така не е ясно дали по-старите модели ще получат актуализация на софтуера, за да поддържат тази функция, което я прави още по-трудна за реализиране.

Всъщност патентите на Apple често звучат вълнуващо и именно това е и причината, поради която обичам да пиша за тях. Трябва обаче да имате предвид и, че още по-често те така и не се превълащават в реално устройство или функция, а просто биват складирани за по-късно или бракувани. Всичко това означава, че далеч не е ясно кога и дали ще видим тази любопитна функция в своите AirPods.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This