Изберете страница

Apple може би ще се откаже от Touch ID

Един от следващите модели iPhone ще бъде наистина различен от всичко, което сме виждали до сега, с чисто нов дизайн и голям OLED дисплей. Независимо дали той ще се нарича iPhone 8 или iPhone X, тези промени ще принудят компанията да преосмисли използването на някои компоненти, които сме свикнали да намираме на предния панел и това са хоум бутона, предната камера, сензорът за пръстови отпечатъци и някои други датчици.

Нов и до някъде странен доклад твърди, че Apple ще се откаже именно от Touch ID сензора, като ще го замени с 3D лазерно базирана технология за разпознаване на лица.

Анализаторът от JP Morgan, Род Хол твърди в своя бележка към инвеститорите, че компанията работи върху 5.8 инчов iPhone с OLED дисплей от край до край и 3D скенер, който ще бъде използван за лицево разпознаване. Това до някъде се припокрива със слуховете, които чухме до момента и има известен шанс Хол просто да преповтаря това, което по-рано беше съобщено от Минг-Чи Куо.

Всъщност всички спекулации до момента се обединяват около това, че емблематичният хоум бутон си отива, но едни от тях твърдят, че сензорът за пръстови отпечатъци ще бъде вграден под дисплея, а други, подкрепени от патенти на компанията сочат, че Apple проучва възможността да създаде функционална зона на екрана, която да изпълнява тази функция.

Хол твърди, че iPhone 7s / 7s Plus, които ще бъдат представени заедно с iPhone 8, може би също ще имат такива 3D лазерни скенери, имайки предвид обема на поръчките на компоненти по веригата за доставки. Цената на подобен сензор е 10-15 долара, а в бележката отново срещаме твърдението, че наличието на OLED дисплей, нови стъклен корпус и възможност за безжично зареждане, ще оскъпят десетия, юбилеен модел iPhone и цената му ще е по-висока от тази на всички негови предшественици. Анализаторът смята, че лазерният скенер ще бъде много по-сигурен от Touch ID и той може да увеличи броя на банките, поддържащи Apple Pay и местата, където този вид плащане се приема. Всъщност скенерът може да бъде използван в бъдеще и за други неща, като добавяне на виртуална и разширена реалност в приложенията например – нещо, за което Тим Кук често намеква напоследък.

Тази информация е подкрепена и от изявлението на известният анализатор Минг-Чи Куо от преди няколко дни, в което той прогнозира, че iPhone 8 ще използва „други биометрични технологии, които да заменят тази за ръзпознаване на пръстови отпечатъци“.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This