Apple предостави на потребителите опцията за проследяване на приложенията с iOS 14.5. С нея можете да откажете на дадено приложение от трета страна да следи дейността ви и да използва данните за насочена реклама. Голяма част от потребителите обаче се оплакваха, че бутонът е неактивен по неизвестни причини. Сега най-сетне компанията оправи функцията.

Всъщност самата аз се изненадах снощи, когато влизайки в Instagram видях съобщението, че мога да деактивирам проследяването, след като дни наред се опитвах безуспешно да изполвам новата функция. След като съобщението се появи мистериозно на екрана на телефона ми обаче се оказа, че бутонът вече е активен и при влизане в останалите апликации също се появи опция за изключване на проследяването.

Това докладват и множество потребители в интернет, като явно опцията е включена на сървърно ниво, без какъвто и да е видим ъпдейт. Все пак важното е, че тя вечe работи и можете да я използвате, ако поискате.


Всъщност още миналия месец Apple посочи, че бутонът може да е неактивен за Apple ID, чийто собственик е под 18 години или за устройства с MDM профил, но при мен конкретно не беше в сила нито едно от условията, а опцията така и не поиска да заработи до снощи, когето се включи сама.