След официалното пускане на iPad mini 6 в магазините миналата седмица, клиенти от цял свят забелязаха досаден ефект на превъртане, наричан “jelly scrolling” върху дисплея на таблета. Оказва се обаче, че Apple твърди, че това е напълно нормално и не е хордуерен проблем.

За незапознатите “jelly scrolling” е, когато половината от дисплея се опреснява значително по-бавно от другата половина, което води до ефект на клатене, когато съдържанието се движи бързо. Има множество съобщения за това след пускането на iPad mini 6, тъй като потребителите смятат, че това може да е хардуерна неизпровност или дори софтуерен бъг.


Въпреки, че този ефект притеснява много потребители, Apple направи изявление пред ArsTechnica, че “jelly scrolling” е напълно очакван на LCDекраните. Компанията твърди, че LCD панелите “опресняват ред по ред”, което причинява забавяне между редовете в горната и долната част. ArsTechnica отбелязва, че “jelly scrolling” е много по-малко забележим при други модели iPad с 60 Hz LCD дисплеи, като iPad Air 4 и iPad entry-level.

За съжаление, тъй като Apple посочва, че това е очаквано поведение, тези, които са си купили новия iPad mini 6 и са недоволни от дисплея, няма да могат да поискат ремонт или подмяна. Разбира се недоволните клиенти могат да върнат устройството и да получат пълно възстановяване на парите в срок 14 дни от покупката.