Делото за нарушени патенти, което първоначално беше уредено през 2012 година, ще бъде отменено, а 400 милиона долара са заложени на карта.

Всъщност това е делото, което никога няма да свърши. През 2012 година Apple спечели иск срещу Samsung за нарушение на няколко патента, сред които такива за функционалност и дизайн на смартфоните и получи обезщетение от 1 милиард долара, което в послeдствие беше намалено, а през декември 2015 година, Samsung се съгласи да плати под 548 милиона долара. През декември миналата година, Върховният съд издаде решение, с което отмени това от 2012 година, а вчера Окръжния съд върна делото за преразглеждане. Щетите присъдени на Apple, се основават на общата печалба от телефоните, засегнати от спорните патенти, които включват дизайнерски аспект, но в решението си Върховния съд постанови, че в нарушенията могат да бъдат включени само някои компоненти, а не целия продукт. След това съдия Лусия Кох от окръжния съд в Калифорния, постанови делото да влезе отново в съда, което означава, че присъдените на гиганта обезщетения от около 400 милиона долара, могат да намалеят още.

До утре двете компании трябва да предложат дата за следващия процес, а как ще завърши той не е ясно, докато Samsung продължава съвсем очевидно да се „вдъхновява“ от иновациите на своя най-голям конкурент на пазара и планира да продължи с тази си политика и в бъдеще.