Изберете страница

Apple и Hyundai ще създадат първата бета версия на Apple Car през следващата година

Появиха се повече подробности за партньорството между Apple и Hyundai за изграждане на автономна електрическа кола. Статия, публикувана в неделя в Korea IT News сочи, че двете компании ще подпишат сделка до март. След това те ще започнат производството около 2024 година в САЩ, а изпитанията ще се проведат преди това.

Миналата седмица Hyundai заяви, че е водила разговори с Apple, което доведе до скок на акциите й с близо 20%. В доклада се посочва, че автомобилите ще бъдат произведени или в завода на Kia Motors в Джорджия, или в нов завод в САЩ. Пълният годишен капацитет на този завод ще е около 400 000 автомобила, а производството през 2024 ще изисква 100 000 превозни средства.

Любопитен факт от този доклад е и, че двете компании ще създадат “бета версия” на колата през следващата година. По-късно обаче, тези подробности бяха премахнати от статията.

Всъщност според слуховете, Apple работи по своя собствена автономна кола най-малко от 2014 година насам. През това време обхватът и размерът на проект Tytan се променяха няколко пъти. Не е ясно дали компанията се стреми към разработката на софтуер, или интегриран подход, подобен на всичко останало, което представя. Докладът на Hyundai предполага по-скоро, че това може да е сътрудничество с друга компания.

Това няма да е прецедент, след като през 2013 година Apple си партнира с Volkswagen, за да създаде iBeetle. Автомобилът, създаден от VW, се похвали с вдъхновени от Apple цветове, докинг станция за iPhone и подобно на Car Play приложение.

Със сигурност това е интригуваща история, не на последно място заради разработването на софтуера за изкуствен интелект, необходим за изграждането на завладяващо превозно средство с автономно управление, който не е нещо интуитивно свързвано с Apple. Компанията има впечатляващи резултати, когато става въпрос за AI, независимо, че през последните години изоставаше в областта на изкуствения интелект. Ще е интересно да видим какво ще допринесе Apple от софтуерна гледна точка, но със сигурност ще станем свидетели на още много обрати в сагата Apple Car, преди продуктът да бъде лансиран.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This