Тим Кук винаги е давал израз на своето противопоставяне срещу имиграционната политика на Доналд Тръмп, но сега изглежда, че Apple планира да направи това официално.

Според информация на Кара Суишър от Recode, компанията е сред технологичните гиганти, които подготвят протестно писмо, противопоставящо се на забраните на новоизбрания президент на САЩ да се допускат имигранти от някои ислямски държави на територията на страната.

В това число влизат още Google, Microsoft и Facebook, които ще покажат своята гледна точка в подкрепа на имиграцията. Не става ясно дали това писма ще се позове на правни действия, или просто ще изрази противоположни позиции , но вчера The Wall Street Journal обяви, че според Тим Кук, от тези мерки са засегнати стотици служители на компанията. Главният изпълнителен директор на Apple е споделил, че се е свързал с „много хора на високи позиции в Белия дом“ заради този проблем, като ги е информирал, че отмяната на нарежданията на Тръмп са важни не само за компанията, но и за цялата държава.

В интервюто Кук обяви, че Apple обмисля съдебни действия срещу решението на президента.

Много от технологичните компании в САЩ се обявиха против имиграционните мерки и спирането на бежанци от Сирия, Ирак, Иран, Сомалия, Судан, Либия и Йемен за срок от 90 дни.

От своя страна Сундар Пичаи също се изказа против това решение, а Google създаде най-големия кризисен фонд, за да подпомогне юридически бежанците. Компанията организира походи и протести по-рано тази седмица, които бяха подкрепени от ръководството й.