Изберете Страница

Apple за кратко изгуби позицията си на най-ценна компания в света

Apple за кратко изгуби позицията си на най-ценна компания в света, след като акциите й спаднаха с над 5% за ден в сряда и стойността на компанията стана “само” 2.37 трилиона долара. В същия момент петролния гигант Saudi Aramco приключи деня на стойност 2.43 трилиона долара, което за кратко го превърна в най-ценната компания в света. Още в четвъртък обаче, акциите на гиганта спаднаха.

Всъщност Saudi Aramco зиплашва титлата на Apple от известно време, защото се радва на силен растеж през последните седмици. В сряда за пръв път Apple отстъпи от първото място от 2020 година насам.

През годината до сега акциите на Saudi Aramco нараснаха с над 25%, докато тези на Apple спаднаха с близо 20% и текущата им цена е 146.50 долара. Това е най-ниската стойност от средата на октомври насам.

Защо акциите на Apple спадат? Възможните причини са три – липса на печалби, покачване на лихвените проценти и загриженост за посоката на икономиката. И докато първата не се отнася до Apple, която обяви рекордни печалби от 97.3 милиарда долара за първото тримесечие, има други фактори, които влияят върху компании като нея.

Сред тях са локдауните в Китай, предизвикващи прекъсвани по веригата за доставки, недостига на чипове и др. Следователно спадът на акциите на Apple идва като част от по-широк ефект при при технологичните акции.

Според данни на FactSet Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta и Nvidia са загубили общо 3.2 трилиона долара от пазарната си стойност от януари насам. Анализаторът Минг-Чи Куо наскоро заяви, че няма причини да бъдем оптимисти относно перспективите за търсене на потребителска електроника през втората половина на годината. Той цитира като причини военния конфликт в Украйна, инфлацията, политиката на Китай за нулев COVID-19 и силния долар, който удря икономическия растеж и терсенето на развиващите се пазари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила, твърдят последните слухове. И не само това – миналата седмица компанията е демонстрирала прототип на устройството пред членове на борда, което сочи, че то вече е в напреднал етап на разработка и може да дебютира...

Нов слух съживява надеждите на феновете за промяна в дизайна на Apple Watch

Нов слух съживява надеждите на феновете за промяна в дизайна на Apple Watch

Феновете на Apple отдавна си мечтаят за промяна в дизайна на иначе най-продавания смарт часовник в света. Още миналата година се появиха спекулации, че компанията най-сетне ще се вслуша в техните желания и Apple Watch Series 7 ще пристигне с плоски ръбове, подобни на...

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone, твъди известният анализатор Минг-Чи Куо в Twitter. В следващия си пост Куо разясни, че най-вероятно става въпрос за тестване на цветен дисплей с електронно мастило, който предлага по-ярък текст и...

0 коментара

Подайте коментар