Изберете Страница

Apple за кратко изгуби позицията си на най-ценна компания в света

Apple за кратко изгуби позицията си на най-ценна компания в света, след като акциите й спаднаха с над 5% за ден в сряда и стойността на компанията стана “само” 2.37 трилиона долара. В същия момент петролния гигант Saudi Aramco приключи деня на стойност 2.43 трилиона долара, което за кратко го превърна в най-ценната компания в света. Още в четвъртък обаче, акциите на гиганта спаднаха.

Всъщност Saudi Aramco зиплашва титлата на Apple от известно време, защото се радва на силен растеж през последните седмици. В сряда за пръв път Apple отстъпи от първото място от 2020 година насам.

През годината до сега акциите на Saudi Aramco нараснаха с над 25%, докато тези на Apple спаднаха с близо 20% и текущата им цена е 146.50 долара. Това е най-ниската стойност от средата на октомври насам.

Защо акциите на Apple спадат? Възможните причини са три – липса на печалби, покачване на лихвените проценти и загриженост за посоката на икономиката. И докато първата не се отнася до Apple, която обяви рекордни печалби от 97.3 милиарда долара за първото тримесечие, има други фактори, които влияят върху компании като нея.

Сред тях са локдауните в Китай, предизвикващи прекъсвани по веригата за доставки, недостига на чипове и др. Следователно спадът на акциите на Apple идва като част от по-широк ефект при при технологичните акции.

Според данни на FactSet Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta и Nvidia са загубили общо 3.2 трилиона долара от пазарната си стойност от януари насам. Анализаторът Минг-Чи Куо наскоро заяви, че няма причини да бъдем оптимисти относно перспективите за търсене на потребителска електроника през втората половина на годината. Той цитира като причини военния конфликт в Украйна, инфлацията, политиката на Китай за нулев COVID-19 и силния долар, който удря икономическия растеж и терсенето на развиващите се пазари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This