Изберете Страница

Apple за кратко изгуби позицията си на най-ценна компания в света

Apple за кратко изгуби позицията си на най-ценна компания в света, след като акциите й спаднаха с над 5% за ден в сряда и стойността на компанията стана “само” 2.37 трилиона долара. В същия момент петролния гигант Saudi Aramco приключи деня на стойност 2.43 трилиона долара, което за кратко го превърна в най-ценната компания в света. Още в четвъртък обаче, акциите на гиганта спаднаха.

Всъщност Saudi Aramco зиплашва титлата на Apple от известно време, защото се радва на силен растеж през последните седмици. В сряда за пръв път Apple отстъпи от първото място от 2020 година насам.

През годината до сега акциите на Saudi Aramco нараснаха с над 25%, докато тези на Apple спаднаха с близо 20% и текущата им цена е 146.50 долара. Това е най-ниската стойност от средата на октомври насам.

Защо акциите на Apple спадат? Възможните причини са три – липса на печалби, покачване на лихвените проценти и загриженост за посоката на икономиката. И докато първата не се отнася до Apple, която обяви рекордни печалби от 97.3 милиарда долара за първото тримесечие, има други фактори, които влияят върху компании като нея.

Сред тях са локдауните в Китай, предизвикващи прекъсвани по веригата за доставки, недостига на чипове и др. Следователно спадът на акциите на Apple идва като част от по-широк ефект при при технологичните акции.

Според данни на FactSet Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta и Nvidia са загубили общо 3.2 трилиона долара от пазарната си стойност от януари насам. Анализаторът Минг-Чи Куо наскоро заяви, че няма причини да бъдем оптимисти относно перспективите за търсене на потребителска електроника през втората половина на годината. Той цитира като причини военния конфликт в Украйна, инфлацията, политиката на Китай за нулев COVID-19 и силния долар, който удря икономическия растеж и терсенето на развиващите се пазари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This