Една от последните покупки на гиганта от Купертино е израелският стартъп за кибер сигурност и машинно обучение RealFace. По данни на The Time, публикувани вчера, Apple е закупила компанията за 2 милиона долара и това може би не трябва да ни учудва, след като наскоро се появи информация, че гигантът се кани да се откаже от физическия хоум бутон и Touch ID сензора, вграден в него в своя следващ модел iPhone.

RealFace е създадена през 2014 година в Тел Авив и се е специализирала в технологии за лицево разпознаване, които според рекламните материали в интернет „интегрират изкуствения интелект и връщат човешкото възприятие в цифровите процеси“. Сравнително късното й придобиване говори, че Apple няма да успее да се възползва от патентите й в тазгодишните си модели, но със сигурност ще им намери приложение в близко бъдеще.

Всъщност RaelFace е четвъртата израелска компания, която гигантът придобива в проследните години, след като през 2011-та закупи за 400 милиона долара производителят на флаш памети Anobit, през 2013-та – произвеждаща 3D сензори PrimeSenseза около 345 милиона и през 2015-та Linx – за 20 милиона.

RealFace е създател и на вече несъществуващото приложение Pikeez, което помага на потребителите да изберат най-добрите снимки от галерията си, използвайки именно софтуер за лицево разпознаване.

Всичко това идва в потвържнение на твърденията на анализатори, че Apple ще се откаже от Touch ID и ще използва нови, по-сигурни технологии за разпознаване на биометрични данни в следващото си поколение iPhone.