Изберете страница

Apple заведе дело срещу Swatch за слогана „Tick different”

Tick different” – звучи ли ви познато? Ако е така, вие може би част от поне 50% потребители, които са нужни на Apple, за да докаже, че този слоган е игра на думи и препратка към нейния  „Think different“, използван в емблематичната рекламна кампания през 90те години.

Връщайки се малко назад във времето можем да видим, че четири месеца преди дебюта на Apple Watch през 2015 година, Swatch придобива правата върху запазената марка на още една фраза „One more thing”, използвана от покойни вече Стив Джобс в презентациите на ключови продукти.

Преди две години компанията подава документи и за „Tick different”, която както може би вече сте установили и сами,  е очевидна игра на думи с фразата „Think different” от една от най-известните рекламни кампании на Apple, която вървеше между 1997 и 2002 година и е разработена от рекламната агенция TBWA\Chiat\Day. Тя показва черно-бели снимки на известни личности, сред които Амелия Еърхарт, Алфред Хичкок, Томас Едисон, Махатма Ганди, Джим Хенсън, Франк Синатра и Ансел Адамс, а част от същата кампания беше и Crazy Ones:

Swatch използва слогана „Tick different” върху своите бели ръчни часовници с NFC свързаност, позволяващи извършването на безконтактни плащания с Visa, които всъщност излязоха на пазара само четири месеца преди Apple Watch. Компанията твърди, че слогънът е вдъхновен от собствения й „Always different, always new”, използван през 80-те години, но Apple, която е представлявана от адвокатската кантора Lenz & Staehelin е на мнение, че това е явна препратка към нейната маркетингова стратегия.

Швейцарският федерален административен съд постанови, че гигантът от Купертина трябва да докаже, че най-малко 50% от потребителите свързват спорната фраза с „ Think different”, за да спечели делото.

 

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This