Изберете Страница

Apple заведе дело срещу Swatch за слогана „Tick different”

Tick different” – звучи ли ви познато? Ако е така, вие може би част от поне 50% потребители, които са нужни на Apple, за да докаже, че този слоган е игра на думи и препратка към нейния  „Think different“, използван в емблематичната рекламна кампания през 90те години.

Връщайки се малко назад във времето можем да видим, че четири месеца преди дебюта на Apple Watch през 2015 година, Swatch придобива правата върху запазената марка на още една фраза „One more thing”, използвана от покойни вече Стив Джобс в презентациите на ключови продукти.

Преди две години компанията подава документи и за „Tick different”, която както може би вече сте установили и сами,  е очевидна игра на думи с фразата „Think different” от една от най-известните рекламни кампании на Apple, която вървеше между 1997 и 2002 година и е разработена от рекламната агенция TBWA\Chiat\Day. Тя показва черно-бели снимки на известни личности, сред които Амелия Еърхарт, Алфред Хичкок, Томас Едисон, Махатма Ганди, Джим Хенсън, Франк Синатра и Ансел Адамс, а част от същата кампания беше и Crazy Ones:

Swatch използва слогана „Tick different” върху своите бели ръчни часовници с NFC свързаност, позволяващи извършването на безконтактни плащания с Visa, които всъщност излязоха на пазара само четири месеца преди Apple Watch. Компанията твърди, че слогънът е вдъхновен от собствения й „Always different, always new”, използван през 80-те години, но Apple, която е представлявана от адвокатската кантора Lenz & Staehelin е на мнение, че това е явна препратка към нейната маркетингова стратегия.

Швейцарският федерален административен съд постанови, че гигантът от Купертина трябва да докаже, че най-малко 50% от потребителите свързват спорната фраза с „ Think different”, за да спечели делото.

 

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ. След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This