Според нов доклад Apple е спряла да произвежда iPhone и iPad за няколко дни. Може би за пръв път от повече от десетилетие, компанията е била принудена да спре производството на популярната си гама смартфони, поради недостиг на чипове.

Докладът беше публикуван от Nikkei Asia и в него се посоча, че Apple е трябвало да спре производството на iPhone за няколко дни, поради недостиг на чипове и липсващи компоненти. Компанията обикновено работи извънредно, за да отговори на търсенето по време на празничния сезон, но сега е трябвало да изпрати работници у дома, заради ограниченото количество работа.

Мениджър по веригата за доставки, запознат със ситуацията е споделил пред Nikkei, че “Поради ограничените компоненти и чипове, нямаше смисъл да се работи извънредно по празниците и да се дава допълнително заплащане на работниците на първа линия. Това никога не се е случвало преди. Китайският златен празник в миналото винаги е бил най-натовареното време, когато всички монтажници се подготвяха за производство”.

Apple също така направи някои намаления от общите си годишни прогнози през октомври и ноември и компанията вече не очаква да достави приблизително 90 милиона iPhone 13 устройства. Вместо това тя намали производството с 10 милиона бройки, а последните новини може да означават, че то ще бъде намалено още повече, поради недостига.

Всъщност производството на iPhone 13 е спаднало с 20% през септември и октомври, според Nikkei. Спадът е още по-голям при iPad – 50%, тъй като компанията дава приоритет на iPhone пред таблетите, а някои компоненти са едни и същи и в двете устройства. По-старите поколения iPhone също отбелязват спад с 25%, а ситуацията е подобна и за двете категории и през ноември.