Изберете Страница

Apple е разработвала iPhone nano преди повече от 10 години

През 2011 година за пръв път се появиха слухове, че Apple работи по т.нар. “iPhone nano” – нов модел, по-малък и по-евтин от най-модерния тогава iPhone 4. Докато компанията никога не потвърди или отрече този слух, то имейл на Стив Джобс, забелязан от The Verge сред най-интересните имейли по делото Epic Games vs Apple сочи, че гигантът наистина е разработвал такова устройство.

За съжаление имейлът на Джобс от октомври 2010 година, не разкрива много за телефона. Има вметки за “план за iPhone nano”, “целта на разходите” и друга част, която е насочена към “Джони”, вероятно бившият шеф на дизайна на Apple, Джони Айв, който трябва да покаже модела или негови визуализации. В съобщението се посочва още, че трябва да се “създаде евтин модел iPhone, базиран на iPod touch, който да замени 3GS”, но не е ясно дали това се отнася за iPhone naon или изцяло друго устройство.

В момента Apple не използва марката “nano” за нито един от своите по-малки продукти, но когато този имейл е на дневен ред, компанията току-що е пуснала шестата итерация на изключително популярния iPod nano, така че брандирането има смисъл.

Всъщност iPhone nano не е първият мистериозен “nano” продукт на Apple, който се появява на дневен ред покрай процеса Epic Games vs Apple. Имейл за работни места от 5 август 2007 година, споделен от акаунт в Twitter за вътрешни технически имейли, се отнася до “Super nano”, който вероятно е бил на път да дебютира през първата половина на 2008 година. Apple в крайна сметка не пуска iPod nano в този отрязък от време и въпреки, че представя четвърто поколение през септември 2008, не е ясно дали това е устройството, визирано от Стив Джобс.


Компанията премина от брандирането “nano”, прекратено с iPod nano през 2017 година, към “mini” за наличния понастоящем iPhone 12 mini и HomePod mini. Все па би било забавно да си представим как би могъл да изглежда iPhone nano, особено през 2010/2011 година, когато iPhone 4 предлагаше малък 3.5 инчов екран. Може би, ако Apple го беше представила, Джобс можеше да изпълни за втори път един от най-известните си трикове за разкриване.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This