През 2011 година за пръв път се появиха слухове, че Apple работи по т.нар. “iPhone nano” – нов модел, по-малък и по-евтин от най-модерния тогава iPhone 4. Докато компанията никога не потвърди или отрече този слух, то имейл на Стив Джобс, забелязан от The Verge сред най-интересните имейли по делото Epic Games vs Apple сочи, че гигантът наистина е разработвал такова устройство.

За съжаление имейлът на Джобс от октомври 2010 година, не разкрива много за телефона. Има вметки за “план за iPhone nano”, “целта на разходите” и друга част, която е насочена към “Джони”, вероятно бившият шеф на дизайна на Apple, Джони Айв, който трябва да покаже модела или негови визуализации. В съобщението се посочва още, че трябва да се “създаде евтин модел iPhone, базиран на iPod touch, който да замени 3GS”, но не е ясно дали това се отнася за iPhone naon или изцяло друго устройство.

В момента Apple не използва марката “nano” за нито един от своите по-малки продукти, но когато този имейл е на дневен ред, компанията току-що е пуснала шестата итерация на изключително популярния iPod nano, така че брандирането има смисъл.

Всъщност iPhone nano не е първият мистериозен “nano” продукт на Apple, който се появява на дневен ред покрай процеса Epic Games vs Apple. Имейл за работни места от 5 август 2007 година, споделен от акаунт в Twitter за вътрешни технически имейли, се отнася до “Super nano”, който вероятно е бил на път да дебютира през първата половина на 2008 година. Apple в крайна сметка не пуска iPod nano в този отрязък от време и въпреки, че представя четвърто поколение през септември 2008, не е ясно дали това е устройството, визирано от Стив Джобс.


Компанията премина от брандирането “nano”, прекратено с iPod nano през 2017 година, към “mini” за наличния понастоящем iPhone 12 mini и HomePod mini. Все па би било забавно да си представим как би могъл да изглежда iPhone nano, особено през 2010/2011 година, когато iPhone 4 предлагаше малък 3.5 инчов екран. Може би, ако Apple го беше представила, Джобс можеше да изпълни за втори път един от най-известните си трикове за разкриване.