Новите оценки на пазарния дял на смартфони от страна на Strategy Analytics и Counterpoint Research сочат, че Apple запазва третото място в класацията на марките и през второто тримесечие, въпреки забавянето на продажбите и конкуренцията на китайските марки.
Както обикновено данните на двете анализаторски компании се различават, но и двете са единодушни в три неща – първо класирането:

Samsung
Huawei
Apple
Xiaomi
Oppo

Второ – Apple е единствената марка в челната петица, загубила пазарен дял през тримесечието и трето – Xiaomi и OPPO не показват признаци да застрашават третата позиция на гиганта. Двете проучвания обаче се различават по детайлите – Strategy Analytics пише, че пазарният дял на Apple намалява от 11.8% до 11.1% спрямо същия период на миналата година, а според Counterpoint спадът е от 11.3% на 10.1%. Реалността обаче е различна – второто тримесечие винаги е било слабо за Apple, тъй като клиентите очакват новите модели iPhone през последната седмица на третото тримесичие, а именно третото и четвъртото тримесечие показват истинските продажби на легендарния смартфон.