С течение на времето Apple Store постепенно се превърнаха в неделима част от цялостното усещане за компанията, но някога гигантът е имал и друга идея за тях.

В едно любопитно интервю основателя на Fastco Design, Тони Кристофър разкри, че преди време Apple е искала да излезе извън традиционните модели за магазините за продажба на дребно и да ги превърне в кибер кафенета, съчетаващи уюта на кафетария и бутиков магазин в едно.

Разработеното в сътрудничество с Mega Bytes, Apple Cafe е иновативно интернет кафене с високотехнологичен интериор и дизайн, което отразява далновидността на компанията с главно „А“. Фасадата му коренно се различава от традиционните магазини, а от модерния локал се очаквало да събере на едно място хранителни услуги, продажба на аксесоари и електроника в едно общо пространство.

Идеята за Apple Cafe се ражда през далечната 1996 година и тогаав това е първото интернет кафе в света, а много хора, които нямат собствени компютри, биха ползвали услугите му, но няколко години след това, Стив Джобс в крайна сметка отново се връща към традиционните магазини, оставяйки идеята на изчакване.

Сега, според Тони Кристофър, тя отново би могла да бъде е на дневен ред, тъй като компанията вече не е просто компютърна фирма, а проявява интерес към всичко, свързано с технологиите.