Apple е започнала да изпраща сгъваеми модели iPhone на партньора си за сглобяване Foxconn за тестове, твърди нов доклад от Китай. Устройствата се очаква да бъдат пуснати през септември 2022 година.

Информацията идва от Economic Daily News и се позовава на източници по веригата за доставки. В нея се споменава, че тестването ще включва оценка на използването на OLED или Micro-LED технология на дисплея, тъй като изборът на екран ще повлияе на следващите методи на сглобяване. Също така се казва, че Apple е помолила Foxconn да оцени пантите (сгъваемия компонент) на устройствата при тест с над 100 000 отваряния и затваряния. За сравнение подобни тестове за лаптопи изискват между 20 000 и 30 000 отваряния и затваряния.

Докладът за съжаление не предоставя допълнителна информация за дизайна на сгъваемите модели iPhone, но отбелязва, че Samsung ще предостави панелите за екрана, което потенциално потвърждава слуховете, че Apple е поръчала за проба сгъваеми дисплеи от корейската компания. Според Джон Просър, Apple работи върху сгъваем прототип на iPhone, който раполага с два отделни панела на дисплея, свързани с шарнир, а не един дисплей, както е при Galaxy Fold. Просър допълва, че сгъваемият iPhone има заоблени ръбове от неръждаема стомана, подобни на тези на iPhone 11 и няма прорез, а мъничко чело на външния екран за Face ID.

Всъщност слуховете, че компанията работи върху сгъваем iPhone датират от 2016 година и има редица патенти, сред които един, описващ устройство с два отделни дисплея, които могат да бъдат събрани, за да се създаде едно устройство с шарнир. Въпреки това слуховете така и не постигнаха консенсус по въпроса дали и кога това устройство ще излезе на пазара.