Анализаторите от Pacific Crest предупреждават за вероятността Apple да изпитва известни затруднения с функционалността на сензора за пръстови отпечатъци на своя десети юбилеен модел iPhone.

Предишните слухове твърдяха, че компанията се е спряла на интелигентно решение под формата на оптичен сензор, който всъщност не изисква физически контакт с пръста на потребителя. Позовавайки се на данни от доставчиците на компоненти обаче, Pacific Crest изразява съмнение, дали Apple ще може да разреши техническите проблеми, свързани с оптичното разпознаване на биометричните данни, а последните промени в поръчките й свидетелстват, че технологията все още не е готова за публично представяне.

Тъй като компанията все още се намира в началото на производствения цикъл, анализаторите не се наемат с прогнози, дали тя ще успее да реализира плановете си, или ще премине към някой от резервните варианти.

Текущото поколение Touch ID, което използва капацитивен сензор за идентификация, не работи през стъкленото покритие на дисплея. Оптичният сензор би могъл да се справи с този проблем, тъй като не изисква физически контакт с пръста на потребителя и, ако Apple успее да намери решение, тя ще може да премахне долната рамка на дисплея, помествайки Touch ID под него и така да увеличи размера на екрана, без това да повлияе на външните параметри на устройството, но самият оптичен сензор ще изисква поръчката на гъвкави OLED панели, за да се избегнат смущенията на сигнала при монтирането му под екрана.

Ако компанията не успее да финализира работата си по функционалността на Touch ID, тя ще бъде принудена да го постави на гърба на телефоните, подобно на този на Galaxy S8, което обаче ще се превърне в голям проблем за потребителите, свикнали с лесната му и интуитивна употреба.

Именно поради тази причина сме по-склонни да се доверим на прогнозите на анализатора Минг-Чи Куо, който не отдавна предположи, че Apple може да замени Touch ID с модерна система за разпознаване на лица, базирана на 3D сензор. Едно такова решение обаче би я поставило пред някои други предизвикателства като надеждността и точността му, особено в условия на ниска осветеност. От друга страна, Cowen and Company предполага, че гигантът би могъл да се спре на използването на лазерен сензор, разположен в близост до предната камера, който да спомогне за подобряване точността на разпознаване на лица и на жестове.