Изберете Страница

Apple е изправена пред най-малко 26 съдебни дела за тайното забавяне на iPhone

В САЩ са подадени най-малко 24 съдебни иска срещу Apple за забавянето на процесорите на по-старите модели iPhone, а още две дела се водят в Израел и Франция.

Последните две дела са заведени в четвъртък в Ню Йорк и Охайо, като според документите по тях, ищците търсят обезщетение за пропуснати ползи и причинено страдание, наред с останалите неща, причинени от нелоялната практика на Apple.

Жалбата от Охайо, водена от Лори Съливан-Стефано гласи:

„Без да уведоми собствениците на iPhone 6, iPhone 6 Plus и iPhone 6s, Apple вмъкна код в iOS 10.2.1, който умишлено забавя производителността та тези телефони, като свързва работата на процесора със здравето на батерията. При липса на кода, въведен от компанията, нормалният капацитет на тези устройства не би повлиял отрицателно на производителността им“.

Както вече знаете, в края на миналия месец, Apple офиицално призна, че е ограничила производителността на посочените модели с iOS 10.2.1, за да предпази потребителите от внезапни самоизключвания, причинени от износването на батериите им. В актуализацията компанията посочи само, че е извършила „подобрения“, за да предотврати самоизключванията, но не спомена изрично какви точно са те. Същата практика беше приложениа и за iPhone SE, iPhone 7 и iPhone 7 Plus с iOS 11.2.

Марк Хонгман, който води делото в Ню Йорк, заведено в четвъртък твърди:

„По този начин признанието на Apple само потвърждава това, което потребителите вече са установили – че съзнателно понижава софтуерно производителността на по-старите модели iPhone, за да ги накара да си купят новите й смартфони“.

В извинението си Apple твърди, че никога не би направила нещо умишлено, за да съкрати живота на който и да е свой продукт, или да развали потребителското изживяване, като така стимулира клиентите си да направят ъпгрейд. Освен това компанията намали цената на услугата си за извънгаранционна замяна на батерията от 79 на 29 долара за собствениците на засегнатите модели до края на 2018 година. Това обаче явно не е достатъчно, за да потуши недоволството на потребителите и делата срещу нея се увеличават лавинообразно.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This