Изберете страница

Apple е изправена пред най-малко 26 съдебни дела за тайното забавяне на iPhone

В САЩ са подадени най-малко 24 съдебни иска срещу Apple за забавянето на процесорите на по-старите модели iPhone, а още две дела се водят в Израел и Франция.

Последните две дела са заведени в четвъртък в Ню Йорк и Охайо, като според документите по тях, ищците търсят обезщетение за пропуснати ползи и причинено страдание, наред с останалите неща, причинени от нелоялната практика на Apple.

Жалбата от Охайо, водена от Лори Съливан-Стефано гласи:

„Без да уведоми собствениците на iPhone 6, iPhone 6 Plus и iPhone 6s, Apple вмъкна код в iOS 10.2.1, който умишлено забавя производителността та тези телефони, като свързва работата на процесора със здравето на батерията. При липса на кода, въведен от компанията, нормалният капацитет на тези устройства не би повлиял отрицателно на производителността им“.

Както вече знаете, в края на миналия месец, Apple офиицално призна, че е ограничила производителността на посочените модели с iOS 10.2.1, за да предпази потребителите от внезапни самоизключвания, причинени от износването на батериите им. В актуализацията компанията посочи само, че е извършила „подобрения“, за да предотврати самоизключванията, но не спомена изрично какви точно са те. Същата практика беше приложениа и за iPhone SE, iPhone 7 и iPhone 7 Plus с iOS 11.2.

Марк Хонгман, който води делото в Ню Йорк, заведено в четвъртък твърди:

„По този начин признанието на Apple само потвърждава това, което потребителите вече са установили – че съзнателно понижава софтуерно производителността на по-старите модели iPhone, за да ги накара да си купят новите й смартфони“.

В извинението си Apple твърди, че никога не би направила нещо умишлено, за да съкрати живота на който и да е свой продукт, или да развали потребителското изживяване, като така стимулира клиентите си да направят ъпгрейд. Освен това компанията намали цената на услугата си за извънгаранционна замяна на батерията от 79 на 29 долара за собствениците на засегнатите модели до края на 2018 година. Това обаче явно не е достатъчно, за да потуши недоволството на потребителите и делата срещу нея се увеличават лавинообразно.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This