Изберете страница

Apple е изправена пред най-малко 26 съдебни дела за тайното забавяне на iPhone

В САЩ са подадени най-малко 24 съдебни иска срещу Apple за забавянето на процесорите на по-старите модели iPhone, а още две дела се водят в Израел и Франция.

Последните две дела са заведени в четвъртък в Ню Йорк и Охайо, като според документите по тях, ищците търсят обезщетение за пропуснати ползи и причинено страдание, наред с останалите неща, причинени от нелоялната практика на Apple.

Жалбата от Охайо, водена от Лори Съливан-Стефано гласи:

„Без да уведоми собствениците на iPhone 6, iPhone 6 Plus и iPhone 6s, Apple вмъкна код в iOS 10.2.1, който умишлено забавя производителността та тези телефони, като свързва работата на процесора със здравето на батерията. При липса на кода, въведен от компанията, нормалният капацитет на тези устройства не би повлиял отрицателно на производителността им“.

Както вече знаете, в края на миналия месец, Apple офиицално призна, че е ограничила производителността на посочените модели с iOS 10.2.1, за да предпази потребителите от внезапни самоизключвания, причинени от износването на батериите им. В актуализацията компанията посочи само, че е извършила „подобрения“, за да предотврати самоизключванията, но не спомена изрично какви точно са те. Същата практика беше приложениа и за iPhone SE, iPhone 7 и iPhone 7 Plus с iOS 11.2.

Марк Хонгман, който води делото в Ню Йорк, заведено в четвъртък твърди:

„По този начин признанието на Apple само потвърждава това, което потребителите вече са установили – че съзнателно понижава софтуерно производителността на по-старите модели iPhone, за да ги накара да си купят новите й смартфони“.

В извинението си Apple твърди, че никога не би направила нещо умишлено, за да съкрати живота на който и да е свой продукт, или да развали потребителското изживяване, като така стимулира клиентите си да направят ъпгрейд. Освен това компанията намали цената на услугата си за извънгаранционна замяна на батерията от 79 на 29 долара за собствениците на засегнатите модели до края на 2018 година. Това обаче явно не е достатъчно, за да потуши недоволството на потребителите и делата срещу нея се увеличават лавинообразно.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This