Изберете страница

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone, твъди известният анализатор Минг-Чи Куо в Twitter. В следващия си пост Куо разясни, че най-вероятно става въпрос за тестване на цветен дисплей с електронно мастило, който предлага по-ярък текст и богати цветове от конвенционалната технология.


Дисплеите e-link или ePaper не са новост в индустрията, но обикновено се свързват с четците за електронни книги Amazon Kindle. Та са проектирани така, че да съчетават изгледа на печатна страница с много ниска консумация на енергия. Първите подобни дисплеи бяха черно-бели, но технологията напредна и вече има и цветни.

Основният недостатък на подобен тип екрани е бавното опресняване. То е сравнително приемливо когато става въпрос за четене на книга, но определено не е подходящо за динамична употреба като дисплей на смартфон или лаптоп. Това обаче не пречи технологията да се използва за външен екран с по-малко динамично съдържание, като известия, час, дата и индикатор на батерията например.

Куо твърди, че Apple определено има интерес към сгъваемите устройства и се очаква компанията да пусне такова в даден момент. Разбира се сгъваемите смартфони се нуждаят от външен екран, който е видим когато са в сгънато състояние и показва базова информация и известия.

Съществуващите сгъваеми устройства използват OLED технология за външните си дисплеи, но определено има смисъл тя да бъде заменена с e-link. Съдържанието на външния дисплей не се променя често, което прави честотата на опресняване маловажна, а от друга страна голямото предимство на технологията е минималната консумация на енергия, в сравнение с дори и най-икономичния OLED панел с ниска скорост на опресняване и функция да остава винаги включен, какъвто е този на Apple Watch.

В своя пост Куо уточнява дори компанията, която предлага модул с марката е Kaleido, а Apple най-вероятно ще тества вариант Plus. Дисплеите на Kaleido предлагат 16 нива на сивото и са в състояние да визуализират 4096 цвята, позволявайки на устройствата да предложат висока мобилност, ултра-ниска консумация на енергия и изживяване, подобон на хартия с богати изображения, графики, карти, снимки и реклами. Освен тона ясният текст и подробните графики на Kaleido са напълно видими на пряка слънчева светлина.

Технологията на печат Plus облекчава нуждата от CFA на стъклена основа, което допълнително прави дисплеите по-тънки и леки от предишните поколения, но с по-високо оптично качество. Така визията се доближава до текстура на печат с мастило, за да няма разсейване на светлината, а новите алгоритми за изобразяване позволяват по-ясен текст и оптимизация на цветовия спектър, за да се сведе до минимум смесването на цветовете.

Изглежда тази технология може да предложи качество на дисплея, отговарящо на строгите критерии на Apple, съчетано с незначителна консумация на енергия, което на практика няма да има въздействие върху живота на батерията. Остава да видим дали Apple най-сетне ще събере нужните части на пъзела, за да предложи едно наистина добро сгъваемо устройство и разбира се – кога ще се случи това.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This