Изберете Страница

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone, твъди известният анализатор Минг-Чи Куо в Twitter. В следващия си пост Куо разясни, че най-вероятно става въпрос за тестване на цветен дисплей с електронно мастило, който предлага по-ярък текст и богати цветове от конвенционалната технология.


Дисплеите e-link или ePaper не са новост в индустрията, но обикновено се свързват с четците за електронни книги Amazon Kindle. Та са проектирани така, че да съчетават изгледа на печатна страница с много ниска консумация на енергия. Първите подобни дисплеи бяха черно-бели, но технологията напредна и вече има и цветни.

Основният недостатък на подобен тип екрани е бавното опресняване. То е сравнително приемливо когато става въпрос за четене на книга, но определено не е подходящо за динамична употреба като дисплей на смартфон или лаптоп. Това обаче не пречи технологията да се използва за външен екран с по-малко динамично съдържание, като известия, час, дата и индикатор на батерията например.

Куо твърди, че Apple определено има интерес към сгъваемите устройства и се очаква компанията да пусне такова в даден момент. Разбира се сгъваемите смартфони се нуждаят от външен екран, който е видим когато са в сгънато състояние и показва базова информация и известия.

Съществуващите сгъваеми устройства използват OLED технология за външните си дисплеи, но определено има смисъл тя да бъде заменена с e-link. Съдържанието на външния дисплей не се променя често, което прави честотата на опресняване маловажна, а от друга страна голямото предимство на технологията е минималната консумация на енергия, в сравнение с дори и най-икономичния OLED панел с ниска скорост на опресняване и функция да остава винаги включен, какъвто е този на Apple Watch.

В своя пост Куо уточнява дори компанията, която предлага модул с марката е Kaleido, а Apple най-вероятно ще тества вариант Plus. Дисплеите на Kaleido предлагат 16 нива на сивото и са в състояние да визуализират 4096 цвята, позволявайки на устройствата да предложат висока мобилност, ултра-ниска консумация на енергия и изживяване, подобон на хартия с богати изображения, графики, карти, снимки и реклами. Освен тона ясният текст и подробните графики на Kaleido са напълно видими на пряка слънчева светлина.

Технологията на печат Plus облекчава нуждата от CFA на стъклена основа, което допълнително прави дисплеите по-тънки и леки от предишните поколения, но с по-високо оптично качество. Така визията се доближава до текстура на печат с мастило, за да няма разсейване на светлината, а новите алгоритми за изобразяване позволяват по-ясен текст и оптимизация на цветовия спектър, за да се сведе до минимум смесването на цветовете.

Изглежда тази технология може да предложи качество на дисплея, отговарящо на строгите критерии на Apple, съчетано с незначителна консумация на енергия, което на практика няма да има въздействие върху живота на батерията. Остава да видим дали Apple най-сетне ще събере нужните части на пъзела, за да предложи едно наистина добро сгъваемо устройство и разбира се – кога ще се случи това.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This