Няма начин да знаете как работят някои от домашните уреди, свързани с HomeKit на Apple, освен ако не сте имали възможността да ги пробвате в дома на някой, а за да помогне на потребителите в тази трудна задача, компанията добави интерактивните изживявания в 46 от своите магазини в цял свят.

Сега, когато посетите такъв магазин, ще можете да използвате приложението Home на своя Apple Watch, iPhone или iPad, за да контролирате крушките Phillips Hue, вентилатора на Hunter на тавана и много други части от обзавеждането. Ако искате да смените цветовете на хола, ще видите как би могъл да изглежда той на екрана.

Сред магазините, които предлагат новата услуга са тези в Сан Франциско, Световния търговски център ва Уилямсбърг и Ню Йорк и още 28 магазина в САЩ, а извън страната това можете да напарвите в 15 магазина във Великобритания, ОАЕ, Германия, Мексико, Сингапур и Тайван.

За тези от вас, които не са запознати с автоматизираното приложение за дома на Apple, то позволява контрол върху всички интелигентни уреди с поддръжка на HomeKit на едно място. Чрез него можете да групирате отделните устройства, за да създадете, или редактирате нова сцена и да активирате повече от едно от тях с една команда, било то чрез екрана, или с помощта на Siri. С тази си стъпка Apple привежда магазините си в готовност и за премиерата на интелигентния високоговорител HomePod, който ще дебютира през декември, за да се конкурира с вече наложилите се на пазара Echo и Google Home устройства. Той беше представен на тазгодишната конференция за разработчици WWDC 2017, като устройство, което може да контролира останалите интелигентни уреди в дома ви, чрез HomeKit и да предостави автоматизация и отдалечен достъп до осветлението, гаражната врата, климатика и всичко останало. Не става ясно дали новото оборудване в магазините ще остане за постоянно, или не, но то със сигурност ще е налично там поне до декември.