След като обяви програма за безплатна смяна на батерията на малка част от моделите iPhone 6s, произведени през септември – октомври миналата година, вчера Apple най-сетне даде официалното си становище за проблема в отговор на исканията на Китайската асоциация на потребителите.

„ Открихме, че малък брой iPhone 6s устройства, произведени през септември и октомври 2015 година, съдържат батерии, които са били излагани по-дълго от колкото трябва на контролиран въздух, преди да бъдат сглобени“ пише компанията в своя китайски сайт. „ В резултат на това тези батерии се разграждат по-бързо от нормалното и предизвикват неочаквани самоизключвания на телефоните.“

Компанията настоява, че това не може да предизвика проблем със сигурността, подобен на този със Samsung Galaxy Note 7, който беше изтеглен от пазара поради самозапалвания и експлозии на батерията.

“iPhone е програмиран да се самоизключва автоматично при определени условия, за да предпази електрониката си от поражения.“ пише в изявлението.

На официалния сайт на Apple, вече има възможност за въвеждане на серийния номер на устройствата, за да могат потребителите да се ориентират, отговарят ли те на условията за безплатна смяна на батерията или възстановяване на вече заплатената сума при същата интервенция, преди пускането на програмата.

За съжаление в това изявление не се споменава нищо за останалите модели, които също изпитват подобни проблеми, но вчера компанията пусна петата бета версия на iOS 10.2, предназначена за разработчици, и това стана само три дни след освобождаването на предишната версия, така че можем да допуснем, че Apple усилено работи по отстраняване на софтуерните проблеми, за които се предполага, че са основната причина за досадния бъг.