Ако вярваме на новия доклад на Bloomberg, Apple действително се е отказала от един от най-емблематичните елементи в своя смартфон – хоум бутона. Вместо него, потребителиет ще трябва да използват жестове, за да извършват рутинни действия, а в долната част на екрана ще има обособен док, подобен на този в новите модели iPad. Ако всичко това се окаже вярно, ще станем свидетели на най-голямата промяна в iPhone, от създаването му преди десет години до днес. Хоум бутонът е основен елемент в дизайна на емблематичния смартфон, който се използва за събуждането и отключването му, връщане към първоначалния екран с приложения, а през последните години и за идентификация, чрез вградения в него сензор за пръстови отпечатъци. Може би именно заради това, компанията ще го премахне само в най-луксозния си тазгодиtен модел – слухове за замяната на биометричния сензор с лицево разпознаване чухме още преди месеци.

Как обаче ще работи системата, когато хоум бутонът го няма? Вместо да натискат него, потребителите ще трябва да си взаимодействат с тънка софтуерна лента, разположена в долния край на екрана, която ще може да се мести, за да извършва различни действия. Ако бъде плъзната до средата на екрана, телефонът ще се отключи, или отвореното в момента приложение ще се затвори, активирайки мултитаскинга. Така потребителите ще могат да изберат ново приложение, или да се върнат на началния екран. Това със сигурност е малка част от бъдещата функционалност на този док, Apple най-вероятно е подготвила набор логични взаимодействия със софтуера, който да замести добре познатият ни кръгъл бутон.

Всъщност промяната започна още миналата година, когато компанията замени хардуерния хоум бутон с неподвижна негова версия, отговаряща с тактилна връзка на действията на потребителите. iPad наскоро получи меню, напомнящо дока на OS X и Bloomberg твърди, че именно това индикира предстоящите промени в iPhone.

Разбира се това са само чест от промените, които ще видим. Според други слухове, iPhone ще може да заглуши звука на входящо повикване или известие, само след като погледнем към него, използвайки новата технология за лицево сканиране, която ще бъде и заместник на отключването с пръстов отпечатък и ще работи дори когато устройството е поставено на плота до вас, или се намира в пълна тъмнина, изпълнявайки действието за части от секундата.

Всичко това звучи много футуритично и със сигурност ще оправдае високата цена на десетия юбилеен iPhone, която се очаква да започва от 999 долара за базовия модел с 64 GB памет, а за тези, които не искат да се разделят с 1000 и повече долара, или изпитват носталгия по хоум бутона, компанията е подготвила двете актуализирани версии iPhone 7s/7s Plus, които също ще бъдат представени след по-малко от две седмици.