Изберете Страница

Apple все пак ще премахне хоум бутона в своя десети юбилеен модел iPhone

Ако вярваме на новия доклад на Bloomberg, Apple действително се е отказала от един от най-емблематичните елементи в своя смартфон – хоум бутона. Вместо него, потребителиет ще трябва да използват жестове, за да извършват рутинни действия, а в долната част на екрана ще има обособен док, подобен на този в новите модели iPad. Ако всичко това се окаже вярно, ще станем свидетели на най-голямата промяна в iPhone, от създаването му преди десет години до днес. Хоум бутонът е основен елемент в дизайна на емблематичния смартфон, който се използва за събуждането и отключването му, връщане към първоначалния екран с приложения, а през последните години и за идентификация, чрез вградения в него сензор за пръстови отпечатъци. Може би именно заради това, компанията ще го премахне само в най-луксозния си тазгодиtен модел – слухове за замяната на биометричния сензор с лицево разпознаване чухме още преди месеци.

Как обаче ще работи системата, когато хоум бутонът го няма? Вместо да натискат него, потребителите ще трябва да си взаимодействат с тънка софтуерна лента, разположена в долния край на екрана, която ще може да се мести, за да извършва различни действия. Ако бъде плъзната до средата на екрана, телефонът ще се отключи, или отвореното в момента приложение ще се затвори, активирайки мултитаскинга. Така потребителите ще могат да изберат ново приложение, или да се върнат на началния екран. Това със сигурност е малка част от бъдещата функционалност на този док, Apple най-вероятно е подготвила набор логични взаимодействия със софтуера, който да замести добре познатият ни кръгъл бутон.

Всъщност промяната започна още миналата година, когато компанията замени хардуерния хоум бутон с неподвижна негова версия, отговаряща с тактилна връзка на действията на потребителите. iPad наскоро получи меню, напомнящо дока на OS X и Bloomberg твърди, че именно това индикира предстоящите промени в iPhone.

Разбира се това са само чест от промените, които ще видим. Според други слухове, iPhone ще може да заглуши звука на входящо повикване или известие, само след като погледнем към него, използвайки новата технология за лицево сканиране, която ще бъде и заместник на отключването с пръстов отпечатък и ще работи дори когато устройството е поставено на плота до вас, или се намира в пълна тъмнина, изпълнявайки действието за части от секундата.

Всичко това звучи много футуритично и със сигурност ще оправдае високата цена на десетия юбилеен iPhone, която се очаква да започва от 999 долара за базовия модел с 64 GB памет, а за тези, които не искат да се разделят с 1000 и повече долара, или изпитват носталгия по хоум бутона, компанията е подготвила двете актуализирани версии iPhone 7s/7s Plus, които също ще бъдат представени след по-малко от две седмици.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This