Изберете страница

Apple все пак ще премахне хоум бутона в своя десети юбилеен модел iPhone

Ако вярваме на новия доклад на Bloomberg, Apple действително се е отказала от един от най-емблематичните елементи в своя смартфон – хоум бутона. Вместо него, потребителиет ще трябва да използват жестове, за да извършват рутинни действия, а в долната част на екрана ще има обособен док, подобен на този в новите модели iPad. Ако всичко това се окаже вярно, ще станем свидетели на най-голямата промяна в iPhone, от създаването му преди десет години до днес. Хоум бутонът е основен елемент в дизайна на емблематичния смартфон, който се използва за събуждането и отключването му, връщане към първоначалния екран с приложения, а през последните години и за идентификация, чрез вградения в него сензор за пръстови отпечатъци. Може би именно заради това, компанията ще го премахне само в най-луксозния си тазгодиtен модел – слухове за замяната на биометричния сензор с лицево разпознаване чухме още преди месеци.

Как обаче ще работи системата, когато хоум бутонът го няма? Вместо да натискат него, потребителите ще трябва да си взаимодействат с тънка софтуерна лента, разположена в долния край на екрана, която ще може да се мести, за да извършва различни действия. Ако бъде плъзната до средата на екрана, телефонът ще се отключи, или отвореното в момента приложение ще се затвори, активирайки мултитаскинга. Така потребителите ще могат да изберат ново приложение, или да се върнат на началния екран. Това със сигурност е малка част от бъдещата функционалност на този док, Apple най-вероятно е подготвила набор логични взаимодействия със софтуера, който да замести добре познатият ни кръгъл бутон.

Всъщност промяната започна още миналата година, когато компанията замени хардуерния хоум бутон с неподвижна негова версия, отговаряща с тактилна връзка на действията на потребителите. iPad наскоро получи меню, напомнящо дока на OS X и Bloomberg твърди, че именно това индикира предстоящите промени в iPhone.

Разбира се това са само чест от промените, които ще видим. Според други слухове, iPhone ще може да заглуши звука на входящо повикване или известие, само след като погледнем към него, използвайки новата технология за лицево сканиране, която ще бъде и заместник на отключването с пръстов отпечатък и ще работи дори когато устройството е поставено на плота до вас, или се намира в пълна тъмнина, изпълнявайки действието за части от секундата.

Всичко това звучи много футуритично и със сигурност ще оправдае високата цена на десетия юбилеен iPhone, която се очаква да започва от 999 долара за базовия модел с 64 GB памет, а за тези, които не искат да се разделят с 1000 и повече долара, или изпитват носталгия по хоум бутона, компанията е подготвила двете актуализирани версии iPhone 7s/7s Plus, които също ще бъдат представени след по-малко от две седмици.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This