Докато през последните години персоналните компютри на Apple като че ли останаха на заден план, компанията все още води пред останалите производители по един наистина важен начин.

Като оставим хардуера настрани, има нещо, което компанията прави наистина по-добре и това е обслужването на клиентите. Според класацията Tech Support Showdown на Laptop Mag, Apple печели с най-бързо и качествено обслужване, пред всеки друг голям производител. Тази класация е възоснова на проведени в реалния свят тестове, където редакторите са изпробвали телефонните и онлайн услуги на поддръжката и компанията е на първо място с общо 93% и средно време за разговор само 6 минути.

„Apple предлага най-добрата технологична поддръжка в бизнеса година след година. Уебсайтът и мобилното й приложение са заредени с полезни уроци „стъпка по стъпка“ и независимо дали търсите помощ по телефона, или чрез онлайн чат, служителите са приятелски настроени и компетентни, а от известно време има възможност и за задаване на въпроси в Twitter и там също можете да получите бърз и точен отговор”.

Така единственото, което можем да искаме повече от Apple е по отношение на хардуера, но все пак е трудно да се сравняват тези характеристики и услугите в сферата на обслужването.