Новите данни на Flurry Analytics сочат, че Apple продължава да доминира на пазара по устройства, активирани през седмицата преди Коледа. iPhone и iPad представляват 44% от устройствата, които са били активирани за пръв път между 19 и 25 декември, следвани от тези на Samsung, която има едва 26%.

Анализът на компанията обхваща всички големи производители на телефони и таблети, на които обаче се падат едноцифрени дялове. Компанията е използвала за проучването си над един милион мобилни приложения на 2.1 милиарда устройства. Подобно на миналата година, телефоните и таблетите на Apple са най-много, докато Samsung, въпреки по-големия си пазарен дял се радва на едва 26% от активираните устройства през коледните празници. Това всъщност представлява ръст от 5% за корейския гигант, в сравнение със същия период на миналата година и най-вероятно се дължи на Galaxy S8.

Докато битката за първото място между Apple и Samsung съвсем не е изненада, то данните на Flurry за моделите на подарените устройства тази година са доста интересни.

iPhone 7 отчита най-много активации – 15.1%, следван от iPhone 6 с 14.9% и новия iPhone X с 14.7%. Другите два модела iPhone 8/8 Plus са изпреварени от iPhone 6s и iPhone 7 Plus и имат съответно 8.1% и 8.7 %.

Що се отнася до тенденциите при самия форм-фактор, Flurry дава и някои данни, които показват, че по-големите екрани на телефоните и таблетите съставляват по-голямата част от новите апарати, активирани през посочената седмица.