Изберете страница

Apple вече тества iOS 10.1

Снощи Apple пусна първата бета версия на iOS 10.1, предназначена за разработчиците.

Главната промяна в новия софтуер е добавянето на режима за дълбочина на контраста при заснемане на портретни снимки с iPhone 7 Plus. Този режим, известен още като Bokeh, позволява размиване на фона и се използва за акцентиране върху главния обект, което го прави идеален за потртретни фотоси в едър план. iPhone 7 е първият смартфон, способен да пресъздаде ефекта Bokeh, чрез двойната си камера и сложна технология, основана на машинното обучение, която отделя фона от предния план.

iphone-7-plus-depth-6

Разбира се, за да се получи наистина добра снимка, се нуждаем от някои дребни подробности:

  • Добро осветление, за да сработе затворът на камерата
  • Двойната камера на iPhone 7
  • Този режим не работи за видео клипове
  • Снимката трябва да е направена от не по-малко от 2.5 метра разстояние от обекта
  • Възможно е да се използва и при заснемане на предмети, а не само хора
  • Таймерът, предвиден за тази функция е между 3 и 10 секунди

Ефектът Bokeh се постига софтуерно. Двете камери на iPhone 7 Plus и процесорът, който се грижи за обработката на изображението, създават дълбочина, а след това се добавя самото размиване на фона. Трябва да отбележим, че преди подобен ефект беше привилегия само на професионалните фотоапарати. Сега той ще е достъпен и за любителите на мобилната фотография, които са избрали да си купят 5.5 инчовия iPhone 7 Plus, след като iOS 10.1 бъде пусната официално.

Заедно с ефекта Bokeh, новата версия на операционната система носи още поправки на проблемите с анимациите, фикс за бъга със слушалките Ear Pods, чийто бутон отказва малко след включването им и възможността за разработчиците да използват в своите приложения данните от барометъра на iPad Air 2, iPad mini и iPad Pro.

За обикновените потребители, които искат да тестват тази ранна версия, Apple ще пусне публичната бета най-вероятно в петък. Няма данни, кога ще е достъпна официалната версия на iOS 10.1. Само за информация можем да споменем, че тестовете на iOS 9.1 миналата година, се проточиха в продължение на 6 седмици.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This