Снощи Apple пусна първата бета версия на iOS 10.1, предназначена за разработчиците.

Главната промяна в новия софтуер е добавянето на режима за дълбочина на контраста при заснемане на портретни снимки с iPhone 7 Plus. Този режим, известен още като Bokeh, позволява размиване на фона и се използва за акцентиране върху главния обект, което го прави идеален за потртретни фотоси в едър план. iPhone 7 е първият смартфон, способен да пресъздаде ефекта Bokeh, чрез двойната си камера и сложна технология, основана на машинното обучение, която отделя фона от предния план.

iphone-7-plus-depth-6

Разбира се, за да се получи наистина добра снимка, се нуждаем от някои дребни подробности:

  • Добро осветление, за да сработе затворът на камерата
  • Двойната камера на iPhone 7
  • Този режим не работи за видео клипове
  • Снимката трябва да е направена от не по-малко от 2.5 метра разстояние от обекта
  • Възможно е да се използва и при заснемане на предмети, а не само хора
  • Таймерът, предвиден за тази функция е между 3 и 10 секунди

Ефектът Bokeh се постига софтуерно. Двете камери на iPhone 7 Plus и процесорът, който се грижи за обработката на изображението, създават дълбочина, а след това се добавя самото размиване на фона. Трябва да отбележим, че преди подобен ефект беше привилегия само на професионалните фотоапарати. Сега той ще е достъпен и за любителите на мобилната фотография, които са избрали да си купят 5.5 инчовия iPhone 7 Plus, след като iOS 10.1 бъде пусната официално.

Заедно с ефекта Bokeh, новата версия на операционната система носи още поправки на проблемите с анимациите, фикс за бъга със слушалките Ear Pods, чийто бутон отказва малко след включването им и възможността за разработчиците да използват в своите приложения данните от барометъра на iPad Air 2, iPad mini и iPad Pro.

За обикновените потребители, които искат да тестват тази ранна версия, Apple ще пусне публичната бета най-вероятно в петък. Няма данни, кога ще е достъпна официалната версия на iOS 10.1. Само за информация можем да споменем, че тестовете на iOS 9.1 миналата година, се проточиха в продължение на 6 седмици.