Изберете Страница

Apple вече тества iOS 10.1

Снощи Apple пусна първата бета версия на iOS 10.1, предназначена за разработчиците.

Главната промяна в новия софтуер е добавянето на режима за дълбочина на контраста при заснемане на портретни снимки с iPhone 7 Plus. Този режим, известен още като Bokeh, позволява размиване на фона и се използва за акцентиране върху главния обект, което го прави идеален за потртретни фотоси в едър план. iPhone 7 е първият смартфон, способен да пресъздаде ефекта Bokeh, чрез двойната си камера и сложна технология, основана на машинното обучение, която отделя фона от предния план.

iphone-7-plus-depth-6

Разбира се, за да се получи наистина добра снимка, се нуждаем от някои дребни подробности:

  • Добро осветление, за да сработе затворът на камерата
  • Двойната камера на iPhone 7
  • Този режим не работи за видео клипове
  • Снимката трябва да е направена от не по-малко от 2.5 метра разстояние от обекта
  • Възможно е да се използва и при заснемане на предмети, а не само хора
  • Таймерът, предвиден за тази функция е между 3 и 10 секунди

Ефектът Bokeh се постига софтуерно. Двете камери на iPhone 7 Plus и процесорът, който се грижи за обработката на изображението, създават дълбочина, а след това се добавя самото размиване на фона. Трябва да отбележим, че преди подобен ефект беше привилегия само на професионалните фотоапарати. Сега той ще е достъпен и за любителите на мобилната фотография, които са избрали да си купят 5.5 инчовия iPhone 7 Plus, след като iOS 10.1 бъде пусната официално.

Заедно с ефекта Bokeh, новата версия на операционната система носи още поправки на проблемите с анимациите, фикс за бъга със слушалките Ear Pods, чийто бутон отказва малко след включването им и възможността за разработчиците да използват в своите приложения данните от барометъра на iPad Air 2, iPad mini и iPad Pro.

За обикновените потребители, които искат да тестват тази ранна версия, Apple ще пусне публичната бета най-вероятно в петък. Няма данни, кога ще е достъпна официалната версия на iOS 10.1. Само за информация можем да споменем, че тестовете на iOS 9.1 миналата година, се проточиха в продължение на 6 седмици.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This