Apple запази второто си място за пета година в класацията на най-ценните марки в света, съставена от компанията BrandZ.

BrandZ оценява марката на Apple на 352.2 милиарда долара. За разлика от пазарната оценка, която оценява бизнеса като цяло, тази оценка на марката е насочена към самия брандинг. Въпреки, че методологията се основава на милиони интервюта и данни, събирани през годината, все още има някои предположения, тъй като извън твърденията на хейтърите, хората не купуват продукти на Apple само заради логото. Apple също така не лицензира своето име, или лого на трети страни.

Само за сравнение, настоящата пазарна оценка на Apple е 1.62 трилиона долара. Интересното е, че спрямо отчета за миналата година, компанията е преживяла спад на стойност “само” 886.07 милиарда долара. Това означава, че от тогава тя почти е удвоила позарната си стойност. Стойността на марката обаче се е увеличила само от 309.5 на 352.2 милиарда долара.

На първо място в списъка е Amazon, чиято стойност на марката е 415.8 милиарда долара. Microsoft, Google, Visa, Alibaba, Tencent, FaceBook, McDonald’s и MasterCard допълват топ 10, което показва колко доминиращи са технологичните гиганти в наши дни.