По-рано от очакваното Apple обяви нов 13 инчов MacBook Pro с Magic Keyboard. Той разполага с опционални процесори Intael 10th Gen, а цената му зипочва от 1299 долара.

Всъщност в известен смисъл това е незначителен ъпгрейд на съществуващата вече серия, но от друга гледна точка е и краят на една ера – Apple вече не продава нови лаптопи с проблемния Butterfly механизъм на клавиатурата. Компанията се постара сравнително бързо да замести клавиатурата в своята гама. 16 инчовият MacBook Pro беше обявен през ноември миналата година, последван от освежения MacBook Air с Magic Keyboard през март и 13 инчовия MacBook Pro вчера и така за шест месеца вече всички модели използват по-добрия механизъм.

Както и при последния MacBook Pro, Apple използва Thunderbolt 3/ USB-C конектори плюс жак за слушалки, Touch Bar също остава за добро, или лошо, заедно със сензора за пръстови отпечатъци Touch ID и физически Esc клавиш. Оперативната памет може да достигне до 32 GB, а тази за съхранение – до 4 ТВ. Процесорите 10th Gen на Intel имат турбо усилване до 4.1 Ghz, а новата графика на Intel Iris поддържа Pro Display XDR с пълна 6К резолюция.

Базовият модел с цена от 1299 долара се предлага с 256 GB място за съхранение, в сравнение със 128 GB на неговия предшественик, но му липсва 10th Gen процесор и започва с 8 GB оперативна памет. Може да се ъпгрейдне до 16 GB за 100 долара, което е на половината на цената за същата надстройка в предишните модели. Имаше слухове за увеличаване на екрана до 14 инча със стесняване на рамките, но това не се оказа вярно. Според компанията 13 инчовия дисплей може да достигне 500 нита яркост и да поддържа широката цветова гама Р3. Лаптопът вече е достъпен за поръчка на сайта на Apple, а в избрани Apple Store и оторизирани дистрибутори ще пристигне по-късно тази седмица. Клиентите по програма Education могат да спестят 100 долара от цената на базовия модел.