Изберете Страница

Android срещу iOS – кое, как и защо?

Ако ви предстои покупката на нов смартфон и се чудите в коя операционна система да инвестирате, може би тази статия ще ви помогне до някъде.

Да сравним Android и iOS по някои от най-важните за потребителите критерии:

Цена и достъпност

Apple не прави бюджетни устройства, или поне не толкова евтини, колкото тези с конкурентната операционна система. Новият флагман на компанията iPhone 7 Plus е може би най-скъпото устройство на пазара, което е оправдано, спрямо функционалността, която той предлага.

От друга страна, ако търсите евтино устройство, такива с Android можете да намерите дори за няколко стотин лева, което при един ограничен бюджет, е може би единственото ви решение.

Приложения

Що се касае до приложенията, изборът на разработчиците винаги е бил в полза на iOS. Там те първо се публикуват и качеството им е значително по-добро от това при Android. Причината е не само финансова, а и това че Android производителите често добавят собствен интерфейс в устройствата си, което прави задачата на разработчиците, да унифицират своите приложения, така че да работят с всеки потребителски интерфейс, значително по-трудна.

Полезност на магазините за приложения

Тук безспорен победител е App Store на Apple, който не само е лесен за използване, а и не е пълен с безсмислени и еднотипни приложения, в сравнение с Google Play. Сигурността също не трябва да бъде пренебрегвана, тъй като е всеизвестно, че за Android има множество малуеър заплахи, маскирани под формата на игри или приложения, които редовно се промъкват през системата за проверка и защита.

Софтеур

Това определено е един от най-важните фактори при избора на устройство. Поддръжката и редовните ъпдейти няма как да бъдат пренебрегвани и тук Apple отново е лидер, осигурявайки едновременно и дълго обслужване на своите iOS устройства, с периодични ъпдейти и достъп до най-новата версия на операционната система години наред. Доколкото е всеизвестно, че при Android и особено по-ниския клас устройства, това определено не е така и за нормалния цикъл на употреба от 1-2 години, в болшинството случаи, един такъв смартфон получава не повече от един основен ъпдейт, а понякога и нито един.

Персонализация

Тук предпочитанията на любителите на експерименти, определено клонят към Android, тъй като силната поддръжка от страна на разработчиците осигурява къстъм ромове и персонализация, каквито строгият контрол на Apple почти не допуска, въпреки съществуването на Jailbreak, но всичко това разбира се е за сметка на сигурността, което не трябва да се пренебрегва.

Дизайн и материали за изработка

Устройствата на Apple не случайно са определяни като премиум. Качествените материали и перфектният дизайн, просто нямат аналог сред по-голямата част Android устройства. Разбира се всичко това е въпрос на вкус и точно за това и съществува богатият избор на пазара, който може да задоволи всички желания и потребности, понякога с цената на известни компромиси. Поради тази причина, тук не можем да излъчим едноличен победител.

Потребителско изживяване

Накрая, но определено не и на последно място е усещането, което оставя работата с едната, или другата операционна система. Всеизвестно е, че iOS се слави със своята стабилност и безпроблемност, опростена и интуитивна, тя определено ще ви допадне. Що се отнася до Android, тук също важна роля играе индивидуалният потребителски интерфейс, налаган от различните производители, както и множеството предварително инсталирани приложения, които натоварват системата допълнително и въпреки мощния хардур, тя не рядко крашва и се забавя, след определен период употреба. Тук с ръка на сърцето, можем да кажем, че безспорен лидер е iOS.

Хардуер

В условията на съвременния пренаситен пазар на смарт устройства, производителите на смартфони се надпреварват да напомпат характеристиките на своите флагмани, което предизвиква ефекта „Wow”, но само на пръв поглед. Apple дълги години успява, чрез оптимизиране на операционната си система, да постигне най-добрите резултати с хардуер, който понякога е в пъти по-слаб от този на конкурентите и не случайно нейните устройства винаги са на челното място при тестовете. Тук трябва да споменем, че дори и на хартия, много от смартфоните с Android да ви изглеждат по-мощни от компютъра ви, това не винаги е показател за качеството на тяхната работа. Apple има едно основно предимство – тя разработва както хардуера, така и софтуера за своите устройства, което й позволява пълен контрол над качеството и осигурява перфектната симбиоза в екосистемата й, така че използаването на гамата й продукти е просто удоволствие и по тази причина, в тази категория отново ще изберем iOS като безспорен победител, въпреки по-слабите хардуерни характеристики на iPhone.

Заключение

Това са само няколко критерия, по които можете да напарвите своя избор на ново устройство. Разбира се при всеки един потребител, съществуват много странични фактори, които влияята на взимането на решение, затова е трудно да се даде подобен съвет. Аз винаги съм отговаряла на многобройните въпроси „Кое да избера?“ с препоръката да се видят устройствата „на живо“ и да се направи лична преценка, след като предварително сте отсяли дългия списък и сте го свели до няколко на брой възможни варианти. Всъщност, което и да изберете, стига то да отговаря на вашите нужди и изисквания, ще бъде идеалния извбор за самите вас, а с тази статия, се опитах да дам само няколко опорни точки, които да ви послужат при първоначалното отсяване на възможностите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This