Една от най-добрите характеристики на AirPods е живота на тяхната батерия. Докато останалите безжични слушалки изкарват с едно зареждане 2-3 часа, тези на Apple обещават солидните 5 часа време за слушане на музика, а когато батерията им свърши, 21 минути са достатъчни, за да бъдат презаредени.

Да, 21 минути, но все пак нещо в това число изглежда нередно. Батерията на AirPods е 80 пъти по-малка от тази на един iPhone 7, който има нужда от 141 минути, за да се зареди изцяло, защо тогава на слушалките им е необходимо едва 7 пъти по-малко време за това?

Отговорът на въпроса се крие в спецификата на литиево-йонните батерии, които са известни като силно реактивни и лесно запалими, което прави презареждането им един труден процес, който трябва непрекъснато да бъде регулиран с цел хем да бъде ефективен, хем безопасен. Ето защо във всяка батерия има специална схема, която ограничава притока на електричество, за да бъде той в рамките на допустимото. Ако това не се прави, батерията може да се увреди необратимо.

Батерията на iPhone 7 е с капацитет 7.45 Wh/ 1960 mAh, а тази на AirPods – 0.093 Wh / 24 mAh, но колкото по-малка е една литиево-йонна батерия, толкова по-бавно трябва да се зарежда тя, защото вътрешните й елементи, които контролират потока електричество са физически по-малки, а това ограничава и количеството енергия, което може да преминава свободно през тях. Тук акцентът за пореден път пада върху безопасността. Вие със сигурност можете да принудите батерията да се зарежда по-бързо, но това лесно може да доведе до необратимо увреждане или дори експлозия.

Разбира се AirPods не са единствения продукт, засегнат от това явление, безжичните слушалки на Samsung Gear IconX имат нужда от повече от час, за да се заредят напълно, а умните часовници, които се зареждат безжично, имат нужда от още повече време. Може би някои бъдещи подобрения в технологията за зареждане, биха могли да намалят времето, но за момента това е отговорът на въпроса „Защо по-малките литиево-йонни батерии се зареждат толкова бавно?“