Изберете страница

Airmail 3 с опасна уязвимост

Airmail 3, популярният имейл клиенто за macOS, се оказа с опасна уязвимост в сигурността, която може да изложи на риск личните данни на потребителите. Изследователи по сигурността откриха експлойт, който позволява на атакуващите да крадат имейли и прикачени файлове, просто като ги убедят да отворят съобщение.

Airmail 3 обещава бърз перформанс и интуитивно взаимодействие и идва с множество функции, атрактивен дизайн и поддръжка на всички имейл услуги. Не е чудно, че приложението стана толкова популярно сред потребителите на macOS, но има нещо, което трябва да знаете – учените от VerSprite откриха редица недостатъци в начина, по който Airmail 3 обработва заявки за URL адреси, които атакуващите биха могли да използват, за да откраднат лични данни. Изпращайки съобщение с конкретна заявко за URL адрес, тайно използваща функцията „изпращане на поща“ на приложението, хакерите могат да получат имейли, или прикачени файлове на потребителите, преди те да разберат какво се случва.

Може да се използва и друг код, който инструктира Airmail 3 да прикачи други файлове към изходящия имейл, предупреждават изследователите. Друга уязвимост, позволява на атакуващите да поискат конкретни документи от базата данни но потребителските акаунти, а има и трета, която дава възможност да се заобиколят HTML филтри, предотвратявайки включването на приставки за идентифициране на злонамерени действия. Това не е всичко, четвърта уязвимост дава възможност атаките да се извършат веднага, щом потребителят отвори имейл и не изисква той да кликне върху връзка в него.

Учените откриха всички тези недостатъци в любимото на милиони приложение за macOS, но не е ясно дали те са налични и във варианта за iOS. VerSprite е съобщила за проблемите на разработчика, но той все още не е пуснал кръпка за тях и затова учените предупреждават да се избягва използването на Airmail 3, докато това не се случи.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This