Изберете Страница

Airmail 3 с опасна уязвимост

Airmail 3, популярният имейл клиенто за macOS, се оказа с опасна уязвимост в сигурността, която може да изложи на риск личните данни на потребителите. Изследователи по сигурността откриха експлойт, който позволява на атакуващите да крадат имейли и прикачени файлове, просто като ги убедят да отворят съобщение.

Airmail 3 обещава бърз перформанс и интуитивно взаимодействие и идва с множество функции, атрактивен дизайн и поддръжка на всички имейл услуги. Не е чудно, че приложението стана толкова популярно сред потребителите на macOS, но има нещо, което трябва да знаете – учените от VerSprite откриха редица недостатъци в начина, по който Airmail 3 обработва заявки за URL адреси, които атакуващите биха могли да използват, за да откраднат лични данни. Изпращайки съобщение с конкретна заявко за URL адрес, тайно използваща функцията „изпращане на поща“ на приложението, хакерите могат да получат имейли, или прикачени файлове на потребителите, преди те да разберат какво се случва.

Може да се използва и друг код, който инструктира Airmail 3 да прикачи други файлове към изходящия имейл, предупреждават изследователите. Друга уязвимост, позволява на атакуващите да поискат конкретни документи от базата данни но потребителските акаунти, а има и трета, която дава възможност да се заобиколят HTML филтри, предотвратявайки включването на приставки за идентифициране на злонамерени действия. Това не е всичко, четвърта уязвимост дава възможност атаките да се извършат веднага, щом потребителят отвори имейл и не изисква той да кликне върху връзка в него.

Учените откриха всички тези недостатъци в любимото на милиони приложение за macOS, но не е ясно дали те са налични и във варианта за iOS. VerSprite е съобщила за проблемите на разработчика, но той все още не е пуснал кръпка за тях и затова учените предупреждават да се избягва използването на Airmail 3, докато това не се случи.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила

Apple напредва в разработката на своите AR/VR очила, твърдят последните слухове. И не само това – миналата седмица компанията е демонстрирала прототип на устройството пред членове на борда, което сочи, че то вече е в напреднал етап на разработка и може да дебютира...

Нов слух съживява надеждите на феновете за промяна в дизайна на Apple Watch

Нов слух съживява надеждите на феновете за промяна в дизайна на Apple Watch

Феновете на Apple отдавна си мечтаят за промяна в дизайна на иначе най-продавания смарт часовник в света. Още миналата година се появиха спекулации, че компанията най-сетне ще се вслуша в техните желания и Apple Watch Series 7 ще пристигне с плоски ръбове, подобни на...

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone

Apple експериментира с e-Link външен дисплей за своя сгъваем iPhone, твъди известният анализатор Минг-Чи Куо в Twitter. В следващия си пост Куо разясни, че най-вероятно става въпрос за тестване на цветен дисплей с електронно мастило, който предлага по-ярък текст и...

0 коментара

Подайте коментар