Изберете страница

Apple патентова футуристичен „True Quantum Dot” дисплей

Apple може би разработва революционен хибриден дисплей, който ще комбинира ефективността на OLED и бързата реакция на LED в изцяло нова технология, наречена True Quantum Dot (QD) OLED, ако се съди по последната й заявка за патент.

В документа, който беше публикуван в четвъртък, се описва футуристична технология за дисплей, способна да разгражда елементи на един пиксел в суб-пиксел с цел да комбинира ключови елементи от LED/LCD и OLED в нов хибриден дисплей.

Докато традиционните LED се считат за предавателни, тъй като могат да променят цвета си в съответствие с луминисцентото си осветление, OLED са излъчващи, като всеки от тях работи като собствен източник на светлина. В резултат на липсата на осветление те се считат за синоним на ниска консумация на енергия и са в състояние да предават по-контрастни и по-реалистични нюанси в реално време, като не изискват традиционното за LED фоново осветление. OLED дисплеите са не само по-тънки, но и честотата им на опресняване е много по-голяма, поради електромагнитно захранваните пиксели.

Quantum Dot съществува в големите телевизионни панели, в които технологията се прилага, за да се подобри цялостното фоново осветление, макар и не от пиксел на пиксели, както при текущите OLED екрани. Идеята на True Quantum Dot на Apple въплащава стандарт, който се различава от сегашните OLED по няколко неща – при текущите OLED дисплеи акцентът е поставен върху цялостното фоново осветление, а True QD ще замени конвенционалните светодиоди с електролуминисцентни наночастици, които биха могли да генерират светлина на базата на пиксели по пиксел в отсъствието на подсветка.

Патентът на Apple очертава някои ключови предимства на True QD, сред които по-дълъг пероид на живот на пикселите, по-наситени цветове, по-тънки панели и по-висока производителност, благодарение на рационализирания процес. За съжаление в документа се подчертава, че за достигане на оптимални производствени количества ще са нужни години, тъй като техниката все още не е усъвършенствана. True QD OLED панелите ще предлагат и много по-бързо време за реакция на пикселите, в сравнение с обикновените OLED екрани.

Патентната заявка на компанията разглежда технологията като цяло, но се фокусира повече върху текущите предизвикателства пред развитието й, като същевременно са докосва и до сложността на процеса на производство. Това, което не става ясно е времето, нужно за развитието й, но от документа се вижда, че Apple хеджира своите разработки на производителите на дисплеи, което в крайна сметка ще доведе до подобряване на технологията и процеса на изработка през следващите години.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This