Изберете страница

Всичко, което научихме за iPhone 8 от последното изтичане

През изминалата седмица основна тема на дискусиите в интернет пространството беше изтеклият миналат събота тестови фирмуер на HomePod, който се оказа златна мина за търсачите на информация за бъдещия десети юбилеен модел iPhone.

Двама разработчици, Стив Троутън-Смит и Гилерме Рамбо, забелязаха, че Apple е напривила това, което изглежда като актуализация за интелигентния високоговорител, предназначена за служители на компанията, публично достъпно и се възползваха максимално от късмета си. В софтуера се съдържат много елементи, отнасящи се до следващото поколение iPhone, обозначено там с кодовото име D22, свързани с лицевото разпознаване, дизайна, камерата и много други неща.

Първо беше потвърден предполагаемия дизайн на устройството, чийто екран ще се простира от край до край, с малки рамки отстрани и изрязана част в горния край, където ще бъдат поставени камерата и сензорите. Рамбо откри част от кода, която изглежда потвърждава информацията, че емблематичният хоум бутона на телефона, вече няма да съществува. В замяна на това, той ще има виртуален бутон, най-вериятно наречен Home indicator, който ще остава скрит по време на някои дейности, подобно на системата при Android, където бутоните се намират в долната част на екрана и се скриват при гледане на клипове, или игри. Всъщност iOS вече поддържа виртуален бутон, като част от функциите за достъпност, който може да се използва при евентуална повреда на хардуерния.

Следващото откритие на двамата разработчици най-вероятно няма да ви хареса. Слуховете, че Apple работи върху сензор за пръстови отпечатъци, вграден под екрана, се носят отдавна, но компанията изпитваше известни затруднения с реализирането на тази технология. След задълбочен анализ на софтуера, Троутън-Смит посочи, че подобен сензор най-вероятно няма да присъства в следващото поколение iPhone. Вместо това компанията ще го замени с технология за лицево разпознаване, която поне на теория е толкова сигурна и точна, колкото и сканирането на пръстови отпечатъци и би могла да се използва за удостоверяване при използване на Apple Pay. Кодовото й име в софтуера е Pearl ID и тя ще е част от новата система BiometricKit, като ще е базирана на инфрачервена връзка, подобно на Microsoft Windows Hello Face Recognition. Основният конкурент на Apple, Samsung използва IR базирана система за своя ирисов скенер, който за пръв път беше показан миналата година в злополучния Note 7, а след това и в Galaxy S8.

Що се отнася до камерата, по-нататъшните анализи на кода сочат, че компютърната фотография е част от следващия етап на разработките на компанията и ще има усъвършенствани алгоритми, използващи един или повече обективи на физическата камера, за да създадат изображение, което изглежда по-добре от обикновена необработена снимка. Тази система се нарича SmartCam и ще прави настройките възоснова на текущата сцена, която открива по време на заснемането. В кода бяха открити заложени примери като бебе, ярка сцена, документ, фойерверки, зеленина, домашен любимец, небе, сняг, изгрев, спорт, залез и точков източник на светлина.

Фирмуерът на HomePod разкри и някои опции, отнасящи се до функцията за добавена реалност, която компанията представи на WWDC 2017. Те ще се възползват от сензорната система, която ще служи за разпознаване на лица и ще дадат възможност за нови ефекти като ARFaceAnchor например. Snapchat и много други програми вече използват подобна технология за добавяне на различни маски към лицата в снимките и те са много популярни в социалните мрежи. Наред с това бяха открити редове, сочещи проследяване на позицията на очите и устата, което би могло да се използва за прилагане на ефекти като уголемяване на устните например, или промяна на изражението на очите.

Въпреки многобройните слухове за евентуално закъснение на iPhone 8, главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук намекна по време на обявяване на тримесечните финансови резултати, че това няма да се случи и устройството вече е навлязло в масово производство. Очаква се компанията да го представи на традиционното си събитие следващия месец, въпреки че количествата му на пазара, може би ще бъдат ограничени веднага след премиерата. Apple разбира се не коментира разкритията на разработчиците, така че ще трябва да изчакаме още около месец, за да разберем колко от тях ще се окажат истина.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This