Изберете страница

Кои функции на iOS 10 не се поддържат от iPhone 5/5c?

Независимо колко харесваме и сме привързани към своя iPhone, на всички ни е ясно, че с развитието на операционната система, все някога ще дойде времето, когато по-старите модели няма да са в състояние да поддържат всички нови и интересни функции в нея.

Може би за Apple би било най-лесно просто да отпише тези модели от списъка с поддържаните от новата версия на операционната система, но компанията полага огромни усилия да не разочарова своите фенове. Именно заради това, след пускането на iOS 10, iPhone 5 и iPhone 5c все още са сред тези, които получиха актуализацията, но с някои ограничения, поради особеностите на хардуера си. В следващите редове ще разгледаме именно тях.

iOS 10 донесе значителни промени и подобрения в приложението за снимки Photos. Нов албум, наречен People, който автоматично разпознава снимките, съдържащи едно и също лице. Друга нова функция е Memories, която автоматично създава слайдшоу от снимки и видео клипове със саундтрак и прекрасни ефекти. Вероятно именно поради хардуерните ограничения, нито една от тези функции не е налична за iPhone 5/5c.

Новата възможност Rise to Wake, която позволява да се събуди дисплея на телефона, когато той бъде повдигнат, също не се поддържа от по-старите модели. Всъщност тя е налична само за iPhone 6s/6s Plus, SE и разбира се iPhone 7/7 Plus.

Функции като Apple Pay, Night Shift, Touch ID и 3D Touch, които съществуват още преди премиерата на iOS 10, също са недостъпни за iPhone 5/5c, по тази причина. Просто тези устройства не разполагат с интегриран Touch ID сензор в хоум бутона и нямат чувствителен на натиск дисплей, който е необходим за използването на 3D Touch технологията.

Също така някои от новите възможности на Safari, Burst photos и Slow-mo видеото, както и тези за проследяване на стъпки и движения, без Apple Watch ще останат недостъпни за по-стария хардуер на любимите ни телефони.

Всичко това означава, че освен ако не закупят ново устройство, собствениците на по-стари модели iPhone за съжаление няма да могат да се възползват от всички нови функции, които предлага най-големия ъпдейт на iOS до сега. Истината е, че колкото и да е добър за своето време един телефон, той рано или късно се нуждае от подмяна.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This